Papa denunţă corupţia, războaiele şi sclavia în Africa

Papa denunţă corupţia, războaiele şi sclavia în Africa
Papa Benedict al XVI-lea a semnat sâmbătă ‘foaia de parcurs’ a Bisericii Catolice pe continentul african, în care lansează un apel la reconciliere şi bună guvernanţă, denunţă toate formele de sclavie şi consideră că SIDA este înainte de toate o problemă ‘etică’, informează AFP.
Acest text de 135 de pagini, intitulat ‘Africae Munus’ (Angajamentul Africii), cuprinde concluziile sinodului privind Africa desfăşurat în 2009 la Vatican. Sosit vineri pentru trei zile în Benin, Suveranul Pontif a parafat ‘exortaţia apostolică’ la Ouidah, la 40 de kilometri de Cotonou, capitala economică a acestei ţări vest-africane. Papa le-a cerut creştinilor să ‘lupte împotriva sclaviei’, din acest port de unde a pornit comerţul cu sclavi spre America. 

SIDA, care afectează în special Africa, unde trăiesc 70% din cele aproximativ 34 de milioane de persoane seropozitive din lume, este pe scurt abordată în document. ‘Problema SIDA cere, desigur, un răspuns medical şi farmaceutic. Acesta este, totuşi, insuficient deoarece problema este mai profundă. Ea este, înainte de toate, etică’, susţine Benedict al XVI-lea. 

Poziţia Vaticanului cu privire la folosirea prezervativelor este foarte controversată, adaugă sursa citată. Papa a declanşat în 2009 o furtună internaţională estimând că folosirea prezervativelor agravează problema SIDA. După aceea, Benedict al XVI-lea a declarat că folosirea lor poate fi acceptată ‘în anumite cazuri’ pentru ‘a reduce riscurile de contaminare’. 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.