Pana la noi solutii, cainii comunitari urmeaza sa fie in continuare crotaliati

Pana la noi solutii, cainii comunitari urmeaza sa fie in continuare crotaliati

 Curtea Constitutionala a decis, astazi, 11 ianuarie, ca Legea care prevede eutanasierea cainilor dupa ce in prealabil autoritatile locale vor consulta populatia este neconstitutionala. Acest process de eliminare a animalelor se va putea face dupa ce autoritatile locale vor consulta populatia. Judecatorii Curtii Constitutionale au admis, cu majoritate de voturi, sesizarea privind neconstitutionalitatea Legii pentru modificarea si completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, facuta in 25 noiembrie 2011 de 70 de deputati PSD si 54 deputati PNL.  Anuntul privind neconstitutionalitatea legii a fost primit cu urale de membrii organizatiilor de protectie a animalelor. Regizori, compozitori, critici de film, ziaristi, pictori, sportivi, artisti plastici, fotografi, medici si societatea civila au cerut neadoptarea acestei legi. Potrivit sesizarii, prevederile Legii de modificare si completare a OUG 155/2001 incalca articolul 61 alineatul 2 din Constitutie, intrucat forma in care a fost adoptata in 22 noiembrie de Camera Deputatilor difera fundamental de proiectul aprobat la Senat.  Totodata, legea incalca articolul 115 alineatul 4 din Constitutie, intrucat aceasta este o propunere de completare si de modificare a unei OUG si nu are la baza o lege speciala de abilitare, astfel ca nu este un caz exceptional care ar impune interventia Guvernului in adoptarea unei masuri urgente.  "Gestionarea cainilor fara stapan nu este o situatie exceptionala, care sa necesite masuri in vederea evitarii unei grave atingeri aduse interesului public. Fara a o desconsidera, problema cainilor fara stapan poate fi gestionata si rezolvata prin masuri eficiente de catre serviciile comunitare, politici publice coerente si alocarea unor resurse adecvate", se arata in sesizarea deputatilor PSD si PNL trimisa Curtii Constitutionale.  Problema eutanasierii si a conditiilor in care este dispusa aceasta este principala problema a legii, considera semnatarii sesizarii. "Eutanasierea este o masura extrema, care contravine prevederilor referitoare la drepturile animalelor recunoscute de instrumente internationale, reglementari comunitare cu caracter obligatoriu. Legea de gestionare prevede solutia eutanasierii, care se poate aplica curent, in masa, animalelor fara stapan, desi ar fi trebuit sa fie aplicata numai in anumite conditii limitate si stricte, cu caracter exceptional", potrivit sesizarii. 

Sighetenii intervievati astazi declara ca au auzit despre decizia Curtii Constitutionale si se declara usurati, pentru ca spun ei eutanasierea in masa nu ar fi fost pana la urma o solutie, ci doar o  o dovada de cruzime.
Pana la noi solutii, cainii comunitari urmeaza sa fie in continuare crotaliati. 
De asemenea, cainii trebuie tinuti in adaposturile infiintate de consilii timp de 30 de zile, cu exceptia celor revendicati de proprietari. In situatia in care dupa expirarea termenului de cazare cainii nu au fost revendicati sau adoptati, acestia pot fi pastrati in adaposturi, returnati in teritoriu, si eutanasiati doar cei bolnavi.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.