Organizaţia Salvaţi Copiii: În România cel mai mare număr de decese în rândul copiilor se înregistrează la nou-născuţi

Organizaţia Salvaţi Copiii: În România cel mai mare număr de decese în rândul copiilor se înregistrează la nou-născuţi

Cel mai nou studiu efectuat de Organizaţia Salvaţi Copiii Internaţional arată că este nevoie de mai multă implicare la nivel global pentru a spori şansele de supravieţuire a nou-născuţilor.

Potrivit unui comunicat al organizaţiei, deşi rata mortalităţii infantile din România a scăzut semnificativ în perioada 1990-2010, atât ca procent, cât şi ca cifre absolute, 8.471 de decese în 1990, 2.250 în 2009 şi respectiv 2.078 în 2010, România se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile de 9,8 la 1.000 de copii născuţi vii în 2010, conform Institutului Naţional de Statistică. Potrivit raportului global, şi în România cel mai mare număr de decese în rândul copiilor se înregistrează la nou-născuţi. Mortalitatea perinatală este influenţată de greutatea mică la naştere şi de anomaliile congenitale, nou-născuţii cu o greutate mai mică de 2.500 de grame prezentând un risc mai mare de deces. Greutatea mică la naştere a copiilor este dată de mai mulţi factori: malnutriţia sau starea precară de sănătate a mamei, lipsa controalelor prenatale şi a planificării familiale. Conform ultimului studiu efectuat de Salvaţi Copiii România în judeţele în care se desfăşoară programul ”Fiecare copil contează” din acest an (Iaşi, Vaslui, Botoşani, Neamţ, Suceava), realizat pe un eşantion de 200 de respondenţi, 37% dintre mame afirmă că nu au fost la niciun control ginecologic în timpul sarcinii, iar aproximativ 36% dintre mame au născut primul copil înainte să împlinească 18 ani, iar vârsta medie a mamei la naştere este de 18 ani, cu mult sub media din populaţia generală.

”Deşi eforturile globale de reducere a mortalităţii infantile sunt susţinute, iar din 2000 în 2010 mortalitatea nou-născuţilor a scăzut de la 3,7 milioane la 3,1 milioane anual, trebuie să ne asigurăm că ne concentrăm eforturile pe momentul din viaţă în care mor copiii. Acesta este, în mod şocant, exact la venirea lor pe lume”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România. Pentru a preîntâmpina factorii de risc în mortalitatea nou-născuţilor, în România, programul ”Fiecare copil contează” are ca focus educarea şi informarea gravidelor şi a mamelor din comunităţi cu o rată mare a mortalităţii infantile, dar şi dotarea cu echipamente medicale a maternităţilor. Donaţiile de anul acesta, în valoare de 172.500 lei, au fost făcute maternităţii Cantacuzino din Bucureşti şi maternităţii din Adjud, judeţul Vrancea.  ”A Decade of Change for Newborn Survival” – ”Zece ani de schimbări în supravieţuirea nou-născuţilor” a fost publicat în jurnalul ”Health Policy and Planning”. Un număr de 60 de autori şi 90 de colaboratori au muncit timp de 3 ani pentru a analiza cauzele morţii nou-născuţilor la nivel global şi pentru a identifica paşii care trebuie urmaţi pentru a accelera progresul în reducerea ratei mortalităţii în rândul acestora.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.