Baia Mare: 147 de angajatori maramureşeni au folosit forţa de muncă nedeclarată, în 2011

Baia Mare: 147 de angajatori maramureşeni au folosit forţa de muncă nedeclarată, în 2011

Identificarea angajatorilor care folosesc personal fără forme legale de angajare şi stabilirea măsurilor pentru diminuarea consecinţelor sociale şi economice ale acestui fenomen au impus intensificarea activităţilor de control în domeniul relaţiilor de muncă.

Controalele s-au efectuat inopinat, atât ziua cât şi noaptea, în zilele lucrătoare, dar şi în zilele de repaus săptămânal şi sărbători legale. Acţiunile desfăşurate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Maramureş în vederea depistării muncii nedeclarate în 2011 s-au concretizat în următoarele rezultate: controale efectuate privind depistarea şi combaterea muncii nedeclarate -2.047; Nr. angajatori depistaţi folosind forţa de muncă nedeclarată – 147; Nr. persoane depistate fără forme legale de angajare – 288; Valoarea totală a amenzilor aplicate pentru muncă nedeclarată (lei) – 1.508.000, Nr. măsuri dispuse ca urmare a neconformităţilor depistate – 189; Nr. infracţiuni pentru primirea la muncă a mai mult de 5 persoane fără contract individual de muncă – 6.

In perioada 02 mai – 31 decembrie 2011, acţiunile de control privind reducerea incidenţei muncii nedeclarate s-au desfăşurat în baza Planului comun de acţiune, semnat de Inspectoratul Teritorial de Muncă Maramureş, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Maramureş, Inspectoratul de Jandarmerie Maramureş şi Garda Financiară – Secţia Maramureş. Domeniile supuse acţiunilor de control au fost variate: construcţii, comerţ, baruri, restaurante, industrie uşoară (textile, confecţii, pielărie şi încălţăminte), prestări servicii – coafură, frizerie cosmetica, pază, spălătorii şi vulcanizări auto, activităţi ale centrelor de fitness, activităţi de jocuri de noroc şi pariuri. Inspectoratul Teritorial de Muncă Maramureş a sesizat organele de cercetare penală pentru un număr de 6 fapte prevăzute de legislaţia muncii ca fiind infracţiuni, respectiv pentru primirea la muncă a mai mult de 5 persoane fără forme legale de angajare. Lipsa de cooperare cu inspectorii de muncă a persoanelor care prestează munca în beneficiul angajatorilor (părăsire loc de muncă, refuzul completării fişelor de  identificare – tip, prezentare de date eronate, identitate falsă) sau faptul ca persoanele depistate nu au asupra lor actele de identitate, fiind dificil de identificat chiar şi cu ajutorul jandarmilor sunt doat cateva dintre dificultatile intampinate in actiunile de control.
S-a observat că, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor aduse Codului Muncii, în speţă creşterea valorii amenzilor contravenţionale, s-au intensificat reacţiile violente, ameninţări din partea angajatorilor în situaţia aplicării de către inspectorul de muncă a prevederilor legale privind munca nedeclarată. De asemenea, la apariţia maşinilor instituţiilor de control într-o localitate, în special în comune, o parte din angajatori închid punctele de lucru şi nu mai pot fi controlaţi (in special în zona Maramureşului istoric).

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.