VIDEO | Obligativitatea purtării echipamentului de protecție individuală, încălcată de mulți lucrători din Maramureș

În urma controalelor efectuate de inspectorii ITM Maramureș, s-au constatat numeroase cazuri în care lucrătorii nu respecta obligativitatea purtării echipamentului de protecție individuală.  Este o problemă legată atât de cadrul legislativ, dar și de practica socială, de aceea inspectorii lucrează în continuare cu societățile comerciale în ideea de a educa și de a convinge lucrătorul să poarte acest echipament de protecție.

Lucrătorii au obligația să poarte echipamentul de protecție, adică orice echipament destinat să fie purtat sau ţinut de lucrător pentru a-l proteja împotriva unuia ori mai multor riscuri care ar putea să îi pună în pericol securitatea şi sănătatea la locul de muncă, precum şi orice element suplimentar sau accesoriu proiectat în acest scop.

Avem o problemă în ceea ce privește disciplina, adică responsabilitatea purtării echipamentului individual de protecție. Cred că și cetățenii observă, de cele mai multe ori la construcțiile publice, nu peste tot, sunt și societăți comerciale care au această disciplină , dar în general la firmele mici, mici meseriași nu poartă echipament individual de protecție,și se vede. Aici este o problemă și a legislației, pentru că până acum ne permitea să sancționăm și lucrătorul care nu purta echipament, acuma trebuie să sancționăm firma care ar trebui să sancționeze lucrătorul și care are o problemă în această privință. Ne confruntăm cu situații în care ne arată angajatorul  că au dat acest echipament de protecție, că i-au instruit  pe lucrători, că-i verifică din când în când, dar când mergem la fața locului, acest echipament lipsește”, spune Dragoș Năcuță, inspector șef în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Maramureș.

De fiecare dată însă, lucrătorii găsesc scuze pentru a motiva lipsa echipamentului.

Justificările sunt că echipamentul îi jenează sau le reduce viteza de lucru. Această obligație legală s-ar respecta dacă ni s-ar permite, legal, să sancționăm angajatul. Este o problemă și de legislație, dar și de practică socială, de aceea lucrăm în continuare cu societățile comerciale în ideea de a educa și de a convinge lucrătorul să poarte acest echipament. Sunt și cazuri, de exemplu mănuștile cu zale sau alt tip de mănuși, bineînțeles în manevre neautorizate, nesigure, au dus chiar la răniri grave. Mănușa poate răni brațul, o dată prinsă într-un mecanism. Trebuie atrasă însă atenție la modul cum trebuie purtat echipmanetului. Există o lipsă de educație și de în purtarea acestui echipament și o lacună legislativă care să ne permită să educăm lucrătorul să poarte acest echipament de protecție individuală”, menționează Dragoș Năcuță.

În ceea ce privește accidentele de muncă, situația pare să fie sub control, remarcă autoritățile.

”În luna august și în luna septembrie am avut un număr de 29 de accidente de muncă, mare parte din acestea sunt accidente ușoare, căderi de la mică înălțime, luxații, răniri ale membrelor. Sunt și accidente mai grave, dar foarte puține. Deci numărul accidentelor se menține, putem spune, în parametrii normali, ceea e înseamnă că activitatea de securitate în muncă funcționează”, arată Dragoș Năcuță.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.