VIDEO | O soluție pentru gestionarea eficientă a deșeurilor la nivelul municipiului Sighetu Marmației

După ce în nenumărate rînduri, consilierii locali nu au ajuns la o concluzie în ceea ce privește gestionarea eficientă a deșeurilor la nivelul municipiului Sighetu Marmației, ba mai mult, s-au vehiculat creșteri substanțiale de preț pentru clienții societății de salubrizare,  într-o ședință de îndată, de vineri, 15 ianuarie, s-a dat verdictul. Gunoaiele menajere din Sighetu Marmației vor fi ridicate în perioada următoare, pe costuri ușor mai reduse decât s-a făcut până în prezent.

După ce rampa de gunoi de la Sighet a fost închisă, prin sentință judecătorească, problema ridicării gunoaielor de pe străzi a devenit una stringentă. Nu o dată s-au întâlnit aleșii municipiului, pentru a dezbate problema și a găsi soluții. Ba nu s-au pus de acord, ba nu s-a întrunit cvorumul. Vineri, 15 ianuarie, s-a reușit însă o întâlnire constructivă, însă fără accesul presei. În urma întâlnirii, consilierii locali au ales să informeze cetățenii despre deciziile luate, prin intermediul rețelelor de socializare.

Imediat au apărut reacții în mediul virtual, din partea factorilor decizionali.

”În urma înțelegerii care a avut loc în ședința de lucru din data de 15 ianuarie cu Consiliul Local al municipiului Sighetu Marmatiei, societatea noastră a reluat colectarea deșeurilor din municipiul Sighetu Marmatiei și transportul acestora la Eco Bihor Oradea.

În prima etapă estimată la 3-4 zile se vor colecta deșeurile din zona de blocuri dens populate și de la agenții economici cu risc(Spital,alimentație publica),în vederea salubrizării zonelor publice .În etapa a doua se va începe colectarea de pe străzi, urmând ca până la sfârșitul lunii se va trece la funcționarea normala a sistemului de colectare”, anunță conducerea societății de salubrizare, pe pagina de socializare.

”Problema gunoiului în orașul nostru , a fost rezolvată prin muncă în echipa a tuturor consilierilor locali, indiferent de culoarea politică . Mulțumim d-nului secretar Sorin Rednic pentru bună colaborare și pentru seriozitatea cu care a abordat această problemă.”, scrie Florin Mircea, consilier local PNL, pe pagina sa de Facebook.

”Cu bucurie trebuie să vă anunțăm că a avut loc o întâlnire consultativă la care au participat toți consilierii, SC HERODOT, dl. primar, d-na director economic, unde domnul secretar, Sorin Rednic, ne-a propus soluția rezolvării problemei stringente a deșeurilor menajere, care a fost aprobată în unanimitate. Fără majorarea taxei, chiar cu o ușoară ieftinire. De luni reîncepe colectarea deșeurilor”, a scris și Adriana Curmei, consilier local din partea Coaliției pentru Maramureș.

Rampa de gunoi din oraș a fost închisă printr-o hotărâre judecătorească, de mai bine de două săptămâni,  pentru că nu era conformă, astfel că s-a ajuns ca acestea să fie transportate la o rampă ecologică din județul Bihor.

Firma de salubritate din Sighet nu a dorit să suporte costul transportului, așa că a propus noi tarife, mult mai mari decât în oricare oraș din județ, tarife care nu au fost aprobate.

Soluția găsită de autorități este de a încasa de acum înainte taxa de salubritate prin cadrul primăriei, precum impozitul, pentru a mări gradul de colectare și a putea acoperi costul transportului.

Numărul contractelor încheiate cu firma de salubrizare, nu corespunde cu numărul de gospodării din oraș, astfel că încasările vor crește.

Cu toate că tariful aplicat clienților societății Herodot s-a ieftinit cu 26 de bani, taxa de 14 lei/persoană pe lună e o taxă mare, dacă luăm în calcul tarifele practicate în municipiul Baia Mare, spre exemplu, unde taxa este de 7 lei/persoană.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.