O nouă misiune de evaluare în România pentru a putea primi undă verde la exportul de carne de porc în ţările UE

O nouă misiune de evaluare în România pentru a putea primi undă verde la exportul de carne de porc în ţările UE

Experţii Comisiei Europene vor mai efectua o nouă misiune de evaluare în România, cel mai probabil în luna septembrie a acestui an, pentru verificarea unor aspecte tehnice necesare obţinerii acordului de reluare a exporturilor pe piaţa comunitară cu carne şi produse din carne de porc, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş."În ultima misiune efectuată de experţii comunitari, în luna iulie, au fost făcute verificări şi am agreat de comun de acord ca o serie de aspecte tehnice să mai fie revizuite într-o misiune nouă de evaluare, care ne va fi anunţată ulterior, dar care va avea loc, cel mai probabil, în septembrie. Aceasta presupune verificarea măsurilor pe analiza riscului, având în vedere că suntem la graniţa cu statele terţe unde evoluează peste porcină. În jurul fermelor va trebui să facem prelevări de sânge ca să se vadă că porcii sunt sănătoşi", a precizat Roatiş.
Inspectorii veterinari au făcut deja analize în zonele aflate la graniţa cu Serbia, în Clisura Dunării, dar acest lucru ar trebui realizat şi în zona de nord şi la graniţă cu Moldova.
Potrivit şefului ANSVSA, misiunea de evaluare din iulie a urmărit funcţionalitatea sistemului canalizat al comerţului intracomunitar cu carne de porc, implementat de România.
"Această verificare s-a realizat la nivel teritorial, în Timiş şi Arad, pe baza documentului de poziţie asumat de ANSVSA, MADR şi Asociaţiile crescătorilor de porcine, prezentat şi adoptat de statele membre. Misiunea a vrut să vadă dacă acest sistem canalizat este funcţional. Concluziile au arătat că sistemul poate fi funcţional, dacă România va aloca resurse bugetare şi umane în susţinerea controlului în sistem fără a neglija programul co-finanţat transmis către CE vizavi de pesta porcină. Noi avem resurse alocate pentru prelevarea problelor de sânge şi trimiterea acestora la laborator mai ales după deblocarea bugetului", a explicat Radu Roatiş. Agerpres
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.