NU E DE GLUMĂ: Pentru casele și terenurile neîngrijite impozitele pot crește cu până la 500%

NU E DE GLUMĂ: Pentru casele și terenurile neîngrijite impozitele pot crește cu până la 500%

 Potrivit noului Cod Fiscal, începând din acest an, pentru casele și terenurile intravilane neîngrijite, precum și pentru terenurile agricole nelucrate, autoritățile pot majora impozitul cu până la 500%. Majorările în cauză constituie una dintre noutățile aduse de Codul Fiscal intrat în vigoare la 1 ianuarie și  urmează să fie aplicate de autoritățile locale din întreaga țară.

Consiliul local poate majora impozitul pe clădiri și impozitul pe teren cu până la 500%, pentru clădirile și terenurile, neîngrijite, situate în intravilan. Majorarea nu este obligatoriu să fie de 500%. Ea poate să fie cuprinsă între 101 și 500%. 
De asemenea cei care deţin teren agricol, în extravilan sau în intravilan, trebuie să știe că și pentru acesta dacă e nelucrat timp de 2 ani consecutivi,autoritățile locale pot majora impozitul cu până la 500%. 
Potrivit legii, sunt considerate neîngrijite clădirile aflate în stare avansată de degradare, stare de paragină, insalubre, cele care au faţadele nereparate, necurăţate, netencuite, nezugrăvite, geamuri sparte. Terenurile neîngrijite sunt cele lăsate în stare de paragină, acoperite de buruieni, părăsite, abandonate, insalubre, prin neefectuarea curăţeniei în curţi, neîntreţinerea și nerepararea împrejmuirilor. 
Nu vor fi supraimpozitate clădirile și terenurile neîngrijite de proprietarii care deţin autorizaţie de construire sau desfiinţare valabilă, în vederea construirii, renovării, demolării sau amenajării terenului şi au anunţat Inspectoratul de Stat în Construcţii şi autoritatea publică locală despre începerea lucrărilor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.