VIDEO | Nicolae Mișulec: Apel pentru sprijinul proprietarilor de păduri

Consilierul județean, Nicolae Mișulec, în calitate de președinte al Asociației Proprietarilor de Pădure din Maramureș, ridică problema proprietarilor de pădure din Parcul Natural ”Munții Maramureșului”, care achită taxa de pază pentru pădure, dar nu au niciu beneficiu. Apelul acestuia este către autoritățile naționale, de a acorda compensații acestor proprietarui sau de a fi scutiți de la plata taxei de pază.

Parcul Natural Munții Maramureșului cuprinde aproximativ 133 de mii de hectare de teren, întins pe zece localități, de pe Valea Vișeului și de pe Valea Ruscovei, dintre care, 92 de mii de hectare, sunt pădure. Dintre acestea, 52 de mii de hectare sunt ale statului român, iar 42 de mii de hectare aparțin persoanelor fizice și persoanelor juridice, împărțite între composesorate, primării, biserici și școli, spune Nicolae Mișulec, președintele Asociației Proprietarilor de Pădure din Maramureș.

Observ la întâlnirile cu proprietarii de pădure din Maramureș, că au mari nemulțumiri, eu încerc să le spun că țara trece printr-o situație foarte grea, dar proprietarii sunt extrem de nemulțumiți. În Parcul Natural Munții Maramureșului avem mulți proprietari. Aici sunt probleme, mai ales pe aproximativ 10 mii de hectare, nu e voie să faci niciun fel de activitate economică. Deținem această proprietate, dar nu beneficiem de nimic de acolo, mai mult, trebuie să și plătim prestări de serviciu, plată la Ocolul Silvic, pentru pază”, spune Nicolae Mișulec.

Apelul consilierului județean Nicolae Mișulec se îndreaptă către factorii de decizie de la nivel național,guvern și parlament, pentru a veni în sprijinul proprietarilor de pădure.

Rugămintea mea e către guvernul României, către parlamentari, să acorde compensații, pentru acei proprietarii care au depus hârtiile. Știm foarte bine, în 2017, guvernul a acordat acești bani pentru cei care au îndeplinit condițiile și au proprietăți în acest parc.  Cererile au fost validate și au primit bani, pentru că proprietarii sunt nemulțumiți. Zona noastră nu are altă sursă de căldură decât lemn, iar noi nu putem recolta deloc din Parc și e greu. Oamenii s-ar aproviziona ș trebuie să cumpere lemn de pe piață. Au nevoie de bani”, spune Nicolae Mișulec.

Reprezentantul proprietarilor de pădure solicită sprijin măcar pentru prima jumătate de an, sau să fie scutiți proprietarii, de la plata taxei de pază.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.