VIDEO | Nemulțumiți de neplata salariilor, asistenți personali, alături de lideri de sindicat și-au exprimat nemulțumirile în fața Palatului Administrativ din Baia Mare

Nemulțumiți de neplata salariilor, asistenți personali, alături de lideri de sindicat și-au exprimat nemulțumirile în fața Palatului Administrativ din Baia Mare. Cel puțin șapte primării din județ nu și-au onorat obligațiile financiare față de asistenții personali, pe motiv că guvernul le-a blocat fondul de salarii destinat acestei categorii de persoane.

”România nu mai ești un stat de drept”. ”Ne mai doriți la urne, cu ce ne mai prostiți”. ”Nu dorim mila voastră, ne dorim doar drepturile noastre”. Cu astfel de pancarte în mână, reprezentanții asistenților personali din Maramureș, au defilat prin fața Palatului Administrativ, din Baia Mare.

”Este umilirea fiecărui an în care asistenții personali nu-și primesc salariile. Acești oameni care guvernează România, nu au bani începând din luna iulie, până nu rectificăm și iar rectificăm, și ne-am săturat. Ei trebuie să modifice legea, în așa fel încât asistenții personali, să nu stea la mila primăriei, să nu stea la mila rectificărilor bugetare. Guvernul României se tot laudă că vor face, dar de fapt nu face nimeni nimica. Au ciolanul în mână și uită de cei care i-au votat. Ne umilesc în fiecare an, iar acum, în această perioadă de pandemie, acestor oameni, asistenților personali, nu li se plătesc nici măcar contribuțiile”, spune Florin Hossu, lider sindicat ”Cartel Alfa”.

Suntem aici pentrui a trage un semnal de alarmă, asupra situației asistenților personali. De trei luni nu și-au mai încasat salariile acești oameni. 90% dintre acești asistenți își îngrijesc un membru al familiei. Iar acest lucru afectează grav veniturile familiei. Acest lucru se datorează politicilor incoerente, modului în care se distribuie sumele către aceste persoane. Sperăm că se va reglementa situația și să reușim să le asigurăm drepturile cuvenite, acestor persoane”, spune Bogdan Șchiop, secretar general FNSA.

”Vrem să solicităm guvernului să-și ia o responsabilitate, să plătească salariile la asistenții personali la timp, pentru că suntem persoane care suntem în nevoie și nu puteam să ne cerșim toată ziua salariile la primărie și să ne tot spună că nu nu au fonduri, că nu au de unde să ne dea”, spune un asistent personal.

Sunt primării unde și de trei luni nu ne-au plătit salariile. Neplata salariilor e foarte gravă. Ne descurcăm foarte greu. Aici, la Baia Mare suntem la zi, dar sunt șapte primării unde sunt restanțe. Nu sunt bani pentru că le-a blocat guvernul fondul de salarii, spun primarii”; spune Eva Vermuth, prețedinte Sindicatul Asistenților Personali Maramureș.

Situația nu este una fără precedent. Asistenții personali s-au confruntat cu astfel de probleme, în fiecare an.

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.