NEMULȚUMIRI: Arhitecții se plâng că nu se respectă legea în construcții

NEMULȚUMIRI: Arhitecții se plâng că nu se respectă legea în construcții

 Arhitecţii trag un semnal de alarmă şi spun că nu se respectă legea privind calitatea în construcţii, dar nici cea privind autorizarea lor. Ba mai mult, reprezentanţii Ordinului Arhitecţilor sunt nemulţumiţi de atitudinea de care unii primari dau dovadă în momentul în care aceștia solicită documentaţii în domeniu. 

Reprezentanţi ai Consiliului Teritorial al Ordinului Arhitecţilor din România,  filiala Nord-Vest, au avut luni o întâlnire de lucru la care a participat şi prefectul judeţului Maramureş. Primul subiect abordat de a făcut referire la proiectul “Salvaţi satul maramureşan”, dar şi la faptul că nu se respectă legea în momentul eliberării autorizaţiilor de construcţie şi a certificatelor de urbanism, se arată într-un comunicat de presă al Prefeccturii. 
Problema majoră cu care se confruntă Ordinul Arhitecţilor este, spun reprezentanţii lui, cea a nerespectării legii. Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Nord-Vest, arhitectul Ştefan Paskucz, spune că nu se respectă nici Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii şi nici Legea nr. 50/1991 privind autorizarea construcţiilor. De asemenea, membrii Consiliului Teritorial al Ordinului Arhitecţilor din România s-au lovit de refuzuri şi probleme la primăriile din judeţ. 
 “Am fost la mai multe primării. Toţi erau ba în spital, ba în concediu medical. Într-un loc era lipsă anul 2015 cu autorizaţii de construcţie, restul toate fiind în arhivă. La unele primării ni s-a spus că noi nu avem nici un drept de control, că doar Inspectoratul de Stat în Construcţii, deşi noi nu controlăm date cu interes personal. Atunci am solicitat la unele primării să ne pună la dispoziţie registrul de casă cu autorizaţiile, dar să treacă şi arhitectul care a întocmit documentaţia pentru că sunt situaţii în care sunt trecute alte profesii: PFA, inginer, expert etc. şi ăsta este un fapt penal. În tot judeţul sunt unul sau doi arhitecţi şefi pe postul de arhitect”, a arătat arhitectul Ionuţ Filip în cadrul întâlnirii. 
În acest sens, pe viitor se doreşte o întrevedere cu premierul Dacian Cioloș, vicepremierul Vasile Dâncu şi cu secretarul general al Guvernului. De asemenea, în perioada următoare, urmează să fie trimise adrese către unităţile administrativ-teritoriale cu privire la problemele discutate în cadrul întâlnirii cu reprezentanţi ai Consiliului Teritorial al Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Nord-Vest, se mai arată în comunicatul Prefecturii. 
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.