VIDEO | Muzeul Maramureșean din Sighetu Marmației a obținut finanțare pentru proiectul “Maramures – GastroEtnoArt”

Muzeul Maramureșean din Sighetu Marmației a obținut finanțare pentru proiectul “Maramures – GastroEtnoArt” finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul își propune să aducă la suprafață și să transpună într-un context actual cultura gastronomică a arealului multiethnic specific Maramureșului istoric.

Cercetarea se va face în perioada februarie-iunie 2021 si va surprinde, prin aplicarea de chestionare, înregistrări audio, video, cercetare de arhivă și în biblioteci, practicile culinare tradiționale, recuperarea de rețete vechi transmise din generație în generație

”Proiectul  se numește “Maramures – GastroEtnoArt” și este o cercetare gastronomică a Maramureșului. Am ales localități de pe toate văile Maramureșului și bucătăriile naționalităților  din acesta real, maghiari, ucraineni, evrei. Este un proiect de identitate culturală știut fiind faptul că mâncarea aduce oamenii împreună”, a explicat muzeograful Dănuța Boboșan.

Proiectul se va derula pe parcursul a 10 luni și presupune atât parte de cercetare cât și parte practică.

”Cuprinde o cercetare de teren, vom amenaja în muzeul în aer liber o casă cu cuptor tradițional, vom face ateliere de gastronomie cu celebrele socăcițe din satele tradiționale și cu elevii de la Liceul Marmația. Totodată în acest proiect am angrenat și masteranzii de la  Facultatea de Geografie, extensia Sighetu Marmației în cercetarea de teren”, a adăugat Dănuța Boboșan.

Gastronomia tradițională, ca subiect de animație culturală, este tot mai des utilizată în prezentarea atuurilor culturale ale regiunilor României.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.