Monumentul lui Lendvay Márton – cea mai veche statuie ridicată pe domeniul public din Baia Mare a avut mai multe locații

Statuia cu bustul lui Lendvay Márton realizată de sculptorul Verő László, inaugurată în 8 septembrie 1900 în Parcul Lendvay Márton, în fața clădirii Cercul Civil de Lectură (fosta clădire a Clubului Phoenix) este cea mai veche statuie din Baia Mare ridicată pe domeniu public. Parcul Lendvay Márton s-a aflat în locul unde este în momentul de față cladirea Poliției de pe strada Gheorghe Șincai.

Monumentul a fost vandalizat pe 15 martie 1922. Pe 2 iulie 1936 a fost demontat de către Primărie.

Pe 7 septembrie 1940 bustul lui Lendvay Márton a fost amplasat pe un alt soclu în Centrul vechi al orașului.

După cel de al doilea război mondial a ajuns într-un depozit, după care a fost depozitat la Muzeul Județean.

În 1958 a fost dus în locul unde se află și azi, în parcul Regina Maria lângă biserica romano-catolică.

Lendvay Márton actor, regizor maghiar s-a născut în 11 noiembrie 1807 în casa din Centrul vechi, strada Libertății nr. 15. Mai târziu se mută pe strada Cetății (actual str. 1 Mai). Este elev al școlii minoriților, Școala Generală Petre Dulfu de azi. După terminarea a celor 6 clase o vreme a lucrat ca și secretar. Primul contact cu scena l-a avut la 13 ani, însă de emoții n-a reușit să scoată nici un cuvânt pe scenă, de rușine două zile s-a ascuns în pădure, hrănindu-se cu fructe.

După ce în 1827 a jucat cu succes într-o piesă al unei trupei de teatru de amatori, în 1828 devine membru al trupei lui Fejér Károly. Din 1837 face parte din prima generație de actori ai Teatrului Național din Budapesta. A avut roluri principale în piese ale lui Shakespeare, Schiller piese de comedie și operă. În 1844 Lendvay Márton devine cetățean de onoare al orașului Baia Mare.  A murit la 50 de ani în data de 29 ianuarie 1858 la Budapesta, la ceremonia de înmormântare au participat 15-20000 de persoane. În 4 iunie 1860 în curtea Teatrului Național din Budapesta s-a dezvelit bustul lui Lendvay Márton.

În memoria renumitului actor în 29 mai 1881 se amplasează în Baia Mare placa comemorativă în peretele casei în care s-a născut. Clădirea este reabilitată în anul 2004.

Teatrul Hotelului Sfântul Ștefan din Baia Mare, (mai târziu cinematograf Carpați, apoi Minerul) i-a purtat numele.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.