Monografia Parcului Naţional Munţii Rodnei

Monografia Parcului Naţional Munţii Rodnei
O monografie de peste 300 de pagini cu date despre Parcul National Muntii Rodnei a fost lansata astazi la Muzeul de Stiinte Naturale. Lucrarea a fost realizata de administratia parcului cu fonduri europene, in baza unui proiect finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala. Cartea contine denumirea tuturor celor 6516 specii de flora si fauna care se regasesc in acest areal protejat.
La evenimentul de astazi au fost prezenti oameni de seama printre care Viorel Iancu directorul Agentiei de Protectia Mediului Maramures sau deputatul Stefan Beres, dar si profesori si biologi din municipiul nostru. Fiecare a tinut cate o scurta cuvantare despre cat este de importanta natura, dar si despre defrisarile masive care au loc in judetul nostru.
Lansarea contine peste o mie de articole si a fost insotita si de o prezentare video a Parcului National Muntii Rodnei in care pot fi gasite 1.031 de specii de coleoptere (insecte cu patru aripi), 642 de feluri de fluturi, dar si peste 30 de specii rare, cum ar fi floarea "Opaiţul Rodnei", care este si simbolul Parcului National Muntii Rodnei, cocosul de mesteacan, capra neagra sau rasul.
Valoarea proiectului s-a ridicat la aproximativ 600.000 euro, care include si editarea unui album foto, precum si traducerea lucrarii in limba engleza. Monografia, tiparita in 1.500 de exemplare, a presupus o munca de patru ani.  Parcul National Muntii Rodnei este considerat cea mai intinsa arie protejata din nordul Carpatilor Orientali, masurand peste 46.000 de hectare, dintre care 3.300 au fost declarate rezervatie a biosferei in anul 1979.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.