Mona Pivniceru a depus jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Justiţiei

Mona Pivniceru a depus jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Justiţiei

Fostul magistrat Mona Pivniceru a depus, joi, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Justiţiei, în faţa preşedintelui interimar Crin Antonescu. La ceremonia care a avut loc la Palatul Cotroceni au participat preşedintele interimar al Senatului, Petru Filip, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi premierul Victor Ponta.

Preşedintele interimar Crin Antonescu a semnat joi decretul privind numirea în funcţia de ministru al Justiţiei a Monei Maria Pivniceru, a informat Administraţia Prezidenţială. Preşedintele interimar a semnat totodată decretul privind eliberarea Monei Pivniceru din funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin demisie. "Precizăm că la data prezentului decret încetează efectele Decretului nr. 548/2012 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 553 din 07 august 2012", a precizat Departamentul de Comunicare Publică.

Consiliul Superior al Magistraturii a luat act joi de cererile de demisie ale Monei Pivniceru atât din magistratură, cât şi din cea de membru al CSM. Decretul prezidenţial semnat joi de preşedintele interimar, Crin Antonescu, pentru numirea Monei Maria Pivniceru în funcţia de ministru al Justiţiei a fost publicat în Monitorul Oficial. Conform aceluiaşi decret, premierul Victor Ponta îşi încetează interimatul la Ministerul Justiţiei. De asemenea, a fost publicat în prealabil decretul prezidenţial pentru eliberarea Monei Maria Pivniceru din funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce aceasta a demisionat. Premierul Victor Ponta a propus-o pe 6 august pentru preluarea portofoliului Justiţiei, după ce a operat o remaniere a Guvernului, fostul ministru Titus Corlăţean preluând Externele. Ponta şi-a motivat propunerea prin faptul că Pivniceru este neimplicată politic, are experienţă în domeniu, autoritate şi independenţă. Pentru a putea deveni ministru, Mona Pivniceru şi-a înaintat demisia din CSM şi apoi din magistratură.  "Eu nu am dorit în nicio clipă să scap de statutul de magistrat, pentru că a fost profesia mea de bază. Existenţa mea profesională a constat în statutul de magistrat. (…) A fi magistrat nu este un privilegiu şi nici o recompensă extraordinară pentru această calitate", a afirmat joi Pivniceru, după ce CSM a luat act de demisia ei.

Pivniceru a refuzat să răspundă la întrebarea de ce a renunţat la calitatea de judecător, însă ulterior i-a dat dreptate unui magistrat care a afirmat că a fost obligată de conduita CSM să facă acest demers.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.