MOMENTE NEPREVĂZUTE: Din cauza furtunii, Főtér Fesztivál s-a încheiat într-un mod inedit

MOMENTE NEPREVĂZUTE: Din cauza furtunii, Főtér Fesztivál s-a încheiat într-un mod inedit

 În Baia Mare, apropierea furtunii  de ieri a fost anunțată de către organizatorii  Főtér Fesztivál în timpul concertului sustinut de formația Servet, cu câteva minute înainte de ora 18. Publicul în mare parte s-a retras în clădirea fostului cinematograf Minerul, hotelul -restaurant de odinioară Sfântul Ștefan. Acest spațiu a oferit publicului pe timpul festivalului  o expoziție contrast și un vernisaj foto al artistului Oláh László Tibor.

Organizatori Főtér Fesztivál au intrat în posesia mesajului de avertizare de la ISU la ora 17:39, moment în care  ploua torențial. Ploaia care s-a oprit pentru câteva minute a indus publicul în eroare. Nimeni nu s-a mai așteptat la furtună, dar atât participanții, cât și publicul au dat ascultare avertizării organizatorilor, s-au adăpostit foarte repede, voluntarii festivalului în câteva minute au strâns scaunele, comercianții marfa. Nimeni nu a fost rănit, doar o parte dintre comercianți au suferit pagube materiale, fiindcă unii dintre ei nu s-au așteptat sa le fie luat cortul de vânt, iar mâncarea gătită a fost mai complicat de adunat. 
Festivalul a continuat în incinta fostului cinematograf, mai întâi cu formația Servet, iar apoi cu trupa Misztral. Ambele formații au făcut parte din Turneul Muzicii Maghiare din Bazinul Carpatin. Festivitatea de închidere a festivalului, decernarea premiilor la concursurile desfășurate și extragerea tombolelor a fost amânată la o dată ulterioară.
Evenimentul Zilele Maghiare Băimărene – Főtér Fesztivál 2017 a debutat luni, 11 septembrie, cu festivitatea de inaugurare a noi clădiri a Liceului teoretic ”Németh László” de pe Podul Viilor. Până vineri, când s-a umplut centrul vechi al orașului cu participanții la festival, au avut loc o serie de vernisaje de expoziție de pictură și artă fotografică și diverse concerte: pe o terasă a concertat formația Yersterdays din Cluj Napoca, în Piața Cetății a avut loc concertul qvartetului Profcafe Strings.  Publicul a avut parte și de diverse spectacole: de teatru susținut de artiști de la Teatrul de Nord din Satu Mare, spectacol de muzică și poezie, de slam poetry.
Vineri a avut loc intrarea festivă în Centrul Vechi, unde după deschidere formația Alma din Ungaria a încântat publicul. Vineri au urcat pe scenă și trupa de actori amatori Lendvay Márton, cercetașii si elevii din școlile maghiare au cântat împreună și s-au dat într-un cadru festiv burse de studii pentru copii claselor pregătitoare din județ. Seara s-a încheiat cu un concert al lui  Bródy János, iar la un restaurant din zonă a concertat Move On, care a compus și imnul festivalului.
 În următoarele două zile comunitatea maghiară și nu numai a avut parte de numeroase programe artistice de calitate, jocuri de famile, multe concursuri și concerte, pentru toate categoriile de vârstă.  Festivalul a culminat sâmbătă seara cu concertul susținut de formația Magna Cum Laude din Ungaria.
Cea de a 12 ediție a festivalului, în ciuda furtunii de duminică, a fost una de succes, calitatea programelor artistice, organizarea și activitatea a circa 100 de voluntari depășind așteptările.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.