Mircea Duşa a cerut INS să convoace Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei pe 14 august: Comisia ar putea valida datele preliminare

Mircea Duşa a cerut INS să convoace Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei pe 14 august: Comisia ar putea valida datele preliminare

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a solicitat Institutului Naţional de Statistică să convoace în 14 august reuniunea Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi a Locuinţelor 2011. Duşa a declarat că în 14 august, Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi a Locuinţelor 2011 ar putea valida rezultatele preliminare ale recensământului.
Mircea Duşa a spus că reuniunea Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi a Locuinţelor 2011, care trebuie să valideze rezultatele preliminare ale recensământului, nu s-a putut reuni până acum din cauză că, în urma schimbării Guvernelor, nu au putut fi desemnaţi reprezentanţii ministerelor în această comisie, respectiv secretarii de stat.
Ministrul a precizat că în ultimele două zile a luat măsuri ca fiecare minister să îşi desemneze reprezentantul în comisie.
Duşa a precizat că la reuniunea din 14 august, dacă nu vor fi probleme şi se va constata că au fost îndeplinite toate condiţiile, se va proceda la validarea datelor preliminare ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor 2011.
După validarea datelor preliminare ale recensământului, vor fi introduse în sistemul electronic fişele de la recensământ, iar în 2013 vor fi anunţate rezultatele finale, a mai spus Mircea Duşa.
"Finalizarea recensământului se va face odată cu introducerea în sistemuil electronic a tuturor fişelor", a precizat Duşa.
Ministrul a adăugat că preşedintele INS a spus că are nevoie de mai mulţi operatori pentru a introduce aceste date, iar pentru aceasta va fi suplimentat bugetul institutului cu o sumă de bani.
"Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, în calitate de Preşedinte al Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi a Locuinţelor 2011 (CCRPL 2011) a solicitat Institutului Naţional de Statistică să convoace reuniunea CCRPL 2011, pentru data de 14 august a.c., ora 09.00, la sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor", se arată într-un comunicat de presă al MAI.
Potrivit legii, în cadrul Institutului Naţional de Statistică funcţionează Secretariatul tehnic al Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor, care efectuează lucrările de pregătire, organizare, prelucrare şi publicare a datelor recensământului, pe baza recomandărilor CCRPL.
Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor este compusă din reprezentanţi ai ministerelor, conform Legii nr. 5 din 9 ianuarie 2008 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 36/2007  privind efectuarea recensământului populaţiei şi al locuinţelor din România în anul 2011, a precizat MAI.
Institutul Naţional de Statistică (INS) a transmis în 1 august Curţii Constituţionale că rezultatele provizorii ale recensământului din 2011 au fost publicate în 2 februarie 2012, iar cele definitive vor fi făcute publice în semestrul al doilea al anului 2013 şi că rezultatele provizorii "nu permit dezagregarea pe grupe de vârstă, implicit a populaţiei în vârstă de 18 ani şi peste".
"În sistemul statisticii oficiale din România nu există surse de date care să permită stabilirea numărului cetăţenilor români cu drept de vot, în sensul legislaţiei în vigoare, la data de 29 iulie 2012 sau la oricare altă dată calendaristică", a arătat INS în răspunsul transmis Curţii Constituţionale.
CCRPL 2011 este organismul legal abilitat să valideze rezultatele preliminare ale RPL şi să aprobe, spre difuzare, comunicatul de presă prin care acestea sunt făcute publice.
La sfârşitul lunii mai, Comisia Centrală a Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor a amânat, pentru a doua oară, validarea rezultatelor preliminare ale recensământului, din "motive organizatorice".
Prezentarea rezultatelor preliminare ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor a mai fost amânată o dată, în 21 mai, pe motiv că schimbările în componenţa Comisiei Centrale a Recensământului nu au permis reunirea în şedinţă de lucru.
Potrivit calendarului anunţat, la 23 mai trebuiau să fie date publicităţii rezultatele preliminare ale Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor 2011.
Rezultatele preliminare urmau să fie validate de Comisia Centrală a Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor, care trebuia să aprobe şi textul comunicatului de presă prin care să fie anunţate aceste date.
INS anunţa în comunicatul transmis pe 2 februarie privind primele estimări ale recensământului de anul trecut, că aproximativ 2,8% din gospodării nu au putut fi recenzate, ceea ce echivalează cu circa un milion de persoane, luând în calcul familia medie din România, de 2,7-2,8 persoane.
Datele provizorii comunicate de INS arată că populaţia stabilă numără 19.042.936 pesoane, 910.264 de persoane sunt plecate pe perioadă îndelungată din ţară, iar 301.666 de persoane sunt prezente temporar în România. Astfel, rezultă o pupulaţie înregistrată de 20.254.866 de persoane. Populaţia din statisticile curente totaliza 21.354.396 de persoane la 1 iulie 2011. După recensământul precedent, din 2002, populaţia României a fost de 21.680.974 persoane.
Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor a avut loc în perioada 20-31 octombrie 2011.
Eurostat a fixat pentru recensământul din 2011 un termen de furnizare a datelor finale de 27 de luni, ceea ce echivalează cu începutul anului 2014.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.