Ministerul Educaţiei va pune lacăt pe uşile a 15 unităţi de învăţământ din Maramureş

Ministerul Educaţiei va pune lacăt pe uşile a 15 unităţi de învăţământ din Maramureş

    Valul comasărilor de şcoli va continua şi în anul şcolar 2011-2012. Ministerul Educaţiei va pune lacăt pe uşile a 15 unităţi de învăţământ, deschizându-le cel mult pentru copiii de grădiniţă, care nu vor fi afectaţi de modificări. Toate sunt şcoli rurale, unde numărul de elevi este mai mic decât prevederile legale în ceea ce priveşte formarea unei clase. Începând cu anul şcolar 2011-2012, şcolile cu un număr mic de elevi vor fi desfiinţate, astfel că elevii vor învăţa în alte unităţi de învăţământ din apropiere. În Maramureş au fost propuse spre comasate 15 şcoli, dintre care 12 şcoli cu clasele I-IV şi trei şcoli din ciclul gimnazial. In unele unităţi elevii studiază simultan, în aceeaşi clasă învăţănd şi cei de clasa I, dar şi cei de a III-a. Marea problemă pare a fi, însă, transportul copiilor, pus sub semnul întrebării din cauza deficitului de microbuze şcolare. Comasarea înseamnă că elevii din şcolile ce urmează a fi închise vor merge la şcoala de centru. "Părinţii sunt foarte reţinuţi când vine vorba de mutarea copiilor la o altă şcoală. Cum a fost cazul de anul trecut, de la Şcoala din Văleni. Părinţii de aici au fost de acord chiar cu învăţământul simultan numai să nu le fie mutaţi copiii din şcoala lor. Părinţii ar trebui să înţeleagă ideea de şcoală centrală la nivel de comună, cu profesori calificaţi ş.a. Atât din punct de vedere al aspectului pedagogic al învăţării, al calităţii învăţământului, tendinţa este de a forma o şcoală puternică la centru de comună. E spre binele elevilor", a precizat inspector prof. Filip Pavel, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Maramureş.
    Sunt şi situaţii în care părinţii s-au opus comasării. E cazul Şcolii din Trestia, care trebuia comasată cu cea din Ciocotiş. Dar părinţii elevilor din Trestia au fost nemulţumiţi de această măsură şi au depus un memoriu la Inspectoratul Şcolar Maramureş, pe motiv că Şcoala din Trestia are condiţii mai bune decât Şcoala din Ciocotiş.
    Asadar se va inchide: Şc. cu clasele I-IV Corneşti 8 elevi fiind transportaţi către Şc. cu Clasele I-VIII Călineşti, Şc. cu clasele I-IV Ruşor  8 elevi fiind transportaţi către Şc. cu clasele I-VIII Copalnic Mănăştur. Şc. cu clasele I-IV Fereşti de unde vor fi transportati 12 elevi către Şc. cu clasele I-VIII Giuleşti. Se vor inchide si scolile din Ciuta, Corni, Vărai, Strâmbu Băiut, Săbişa, Stoiceni, Cărbunari,Şindreşti, Mara, Buciumi si Vălenii Şomcutei.
    Pe langa parinti de aceste decizii sunt nemultumiti si sindicalistii din educatie care atrag atentia asupra faptului ca elevii vor fi sacrificati, avand in vedere ca Ministerul Educatiei nu va oferi microbuze scolare noi prea curand.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.