MIGRANȚI: Numărul ucrainenilor care au trecut ilegal frontiera, în creștere

De la începutul acestui an, la frontiera de nord a României se constată din nou o creștere a numărului de cetățeni ucraineni care au fost depistați după ce au trecut ilegal frontiera, față de aceeași perioadă a anul 2023., conform comunicarilor oficiale ale IPF Sighetu Marmatiei, arată pe pagina sa de Facebook Salvamont Maramureș.

Astfel, de la începutul conflictului în Ucraina, la frontiera de nord a României au fost depistați pe raza județelor Maramureș și Suceava aproximativ 9.000 cetățeni ucraineni cu vârste între 18 și 60 de ani, care au declarat polițiștilor de frontieră că au fugit din Ucraina din cauza războiului.

Din păcate, mulți dintre ei își pun viața în pericol, încercând să traverseze frontiera înot prin apa rece și învolburată a râului Tisa sau prin Munții Maramureșului la altitudini de până la 1.900 de metri, nefiind echipați corespunzător pentru terenul greu accesibil, în condiții de iarnă cu temperaturi foarte scăzute.

De când a început conflictul în Ucraina au fost mai multe situații tragice: 16 cetățeni ucraineni au fost descoperiți decedați, 9 pe malul românesc al râului Tisa și 7 în Munții Maramureșului.

In acesti doi ani de la inceperea razboiului din Ucraina sunt însă și 52 de acțiuni (23 în anul 2023 și 29 in 2022) de căutare și salvare a cetățenilor ucraineni în Munții Maramureșului. 72 de cetățeni ucraineni rătăciți în zona de frontieră alpină au fost salvați.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.