Meteorologii prognozează ploi torenţiale şi vijelii în Maramureş

Meteorologii prognozează ploi torenţiale şi vijelii în Maramureş
Instituţia Prefectului-Judeţul Maramureş a primit, în această dimineaţă de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Nord o informare meteorologică de instabilitate atmosferică, ploi torenţiale, descărcări electrice valabilă pentru perioada 23 iulie, ora 21.00-25 iulie, ora 21.00. În adresă se menţionează că, treptat, în judeţul Maramureş instabilitatea atmosferică se va accentua, fiind prognozate pe arii extinse ploi totenţiale, descărcări electrice şi intensificări ale vântului. Cantităţile de apă vor depăşi local 20-25 l/mp, iar izolat 50 l/mp. Condiţiile meteorologice vor favoriza căderi de grindină.Subprefectul Gyongyike Bondi, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a solicitat informarea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă şi pregătirea echipelor de intervenţie în sprijinul populaţiei, dacă situaţia o va impune. De asemenea, vor fi constituite echipe specializate de la societăţile serviciilor de utilitate publică care să intervină prompt pentru remedierea eventualelor defecţiuni cauzate de fenomenele meteorologice periculoase. 
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă recomandă  cetăţenilor să îşi închidă ferestrele de la locuinţe şi alte categorii de construcţii.  La deplasarea în afara locuinţelor, populaţia este necesar să evite trecerea prin apropierea imobilelor aflate în construcţie, copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură care pot fi dislocate de rafalele de vânt şi care le pot pune viaţa în pericol.  O atenţie deosebită trebuie acordată şi şarpantelor de pe blocurile de locuinţe, ce pot fi smulse de rafalele de vânt puternic şi pot pune în pericol viaţa persoanelor care trec sau se află prin acele zone. Proprietarii de autovehicule sunt sfătuiţi să nu-şi parcheze maşinile sub copacii izolaţi sau în apropierea unor arbori care se pot fi prăbuşiţi de rafalele de vânt  şi produce daune acestora. Aceeaşi sugestie este de a nu lăsa autoturismele nesupravegheate în apropierea stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie sau care sunt dezafectate şi care se pot prăbuşi pe autovehicule. În cazul afectării de vântul puternic al unor stâlpi de la reţele de iluminat public sau ruperii unor cabluri electrice, cetăţenii sunt îndemnaţi să nu atingă stâlpii avariaţi sau firele electrice căzute la pământ şi să anunţe despre producerea unor situaţii de urgenţă situaţii dispeceratul Centrului Operaţional pentu Situaţii de Urgenţă din cadrul ISU, prin sistemul unic de apeluri de urgenţă 112. Precipitaţiile de ploaie, însemnate cantitativ pot conduce la formarea de torenţi pe versanţi şi creşterea debitelor unor văi şi pârâuri. Acestea  pot antrena material lemnos, deşeuri sau aluviuni şi pot contribui la colmatarea podurilor sau podeţelor. Este perioada de weekend, iar turiştilor care se aventurează pe traseele montane li se solicită să îşi anunţe prezenţa în zonă jandarmilor montani şi salvamontiştilor, respectiv să renunţe la parcurgerea unor trasee de munte dificile pentrj a nu-şi pune viaţa în pericol. Şi celelalte persoane aflate în vacanţă sau la sfârşitul acestei săptămâni în locuri de agrement trebuie să ţină cont de vremea nefavorabilă. În acest context, nu se recomandă camparea corturilor în apropierea torenţilor de pe versanţi, a podurilor, podeţelor sau a unor văi şi ape necadastrate din zonele de deal şi de munte.
Meteorologii prognozează ploi torenţiale şi vijelii în Maramureş. Situaţia hidrometeorologică va fi monitorizată permanent de pompierii militari din cadrul Centrului Operaţional al ISU Maramureş şi de angajaţii din dispeceratul Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.