MERKEL: Închiderea rutei Balcanilor "nu rezolvă problema"

MERKEL: Închiderea rutei Balcanilor "nu rezolvă problema"

 Închiderea rutei Balcanilor "nu rezolvă problema", a estimat joi cancelarul federal german Angela Merkel, afirmând că o asemenea soluție "nu este nici durabilă, nici perenă", informează AFP.

"Problema nu se rezolvă printr-o decizie unilaterală", a declarat Merkel la postul de radio public german MDR. "Este nevoie de o decizie care să fie bună pentru toate cele 28 de țări (membre ale UE). De aceea, mă angajez pentru o soluție europeană adevărată, adică o soluție a celor 28" de membri ai UE, a insistat Merkel. "Personal, cred că decizia unilaterală a Austriei, urmată de cea a țărilor din Balcani, ne aduce, desigur, mai puțin refugiați, însă pune, pe de altă parte, Grecia într-o situație foarte dificilă", a continuat ea. 
Dacă nu vom ajunge la un acord cu Turcia, Grecia nu va putea suporta multă vreme povara migrației, a avertizat cancelarul federal german, în condițiile în care pe teritoriul grec sunt blocați zeci de mii de migranți. 
Referindu-se la planul de acțiune elaborat de UE și Turcia, Merkel a insistat asupra faptului că Ankara "nu va decide singură". "Am avertizat că într-o astfel de decizie — și detaliile mai trebuie încă puse la punct — contează Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR)", a declarat Merkel. 
Ruta Balcanilor, coridor care permite trecerea migranților și care era folosit din vara trecută, a fost închisă miercuri, după decizia Sloveniei de a nu mai lăsa să treacă refugiați pe teritoriul său. Măsura, menită să-i descurajeze pe noii migranți să plece spre Europa, acutizează riscul de criză umanitară în Grecia. 
Închiderea acestui itinerar crește și mai mult presiunea asupra UE și Turciei de a finaliza un acord menit să stăvilească afluxul de refugiați. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.