VIDEO | Măsuri dispuse pentru a preveni răspândirea gripei aviare

Având în vedere faptul că a fost diagnosticat într-un județ din țara noastră un focar de gripă aviară la o explotație comercială de păsări, precum si faptul că în statele  învecinate evoluează focare de gripă aviară la păsările domestice, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș reamintește măsurile preventive ce trebuie aplicate la nivelul gospodăriilor populației.

Totodată având în vedere că un număr mare de păsări sălbatice străbat teritoriul României folosind culuarul panono-bulgar de migrație, se impune aplicarea unor măsuri suplimentare de biosecuritate, la nivelul gospodăriilor populației, în vederea reducerii riscului contactului între păsările domestice și sălbatice.

”În ceea ce privește județul Maramureș pot să spun că în acest moment județul nostru nu are niciun focar de gripă aviară. Există în țară probleme, în județele Mureș și Harghita, motiv pentru care Comitetul Național pentru Situații de Urgență s-a întrunit în 7 mai și a dispus la nivel național suspendarea comerțului cu păsări vii, ceea ce înseamnă că atât puii vii cât și puii zburați, timp de 30 de zile este interzisă comercializarea acestora. Trebuie să ne aprovizionăm doar din ferme comerciale care sunt cunoscute sub raportul statusului de sănătate, asta înseamnă că se pot procura pui de la stații de incubație, de la ferme de reproducție dar cu condiția ca aceste ferme să aibă statusul cunoscut”, a explicat Vasile Pop, director executiv adjunct DSVSA Maramureș.

În această perioadă se suspendă comerțul ambulant cu păsări.

”Știți că sunt anumite zone și în municipiului Baia Mare unde în această perioadă se comercializează, în anumite magazine sau în locuri ambulante, se vând pui de o zi, aceste activități sunt interzise în acest moment. O echipă de la DSVSA Maramureș verifică dacă în acele locuri în care se vindeau pui mai fac acest lucru. Evident că fiind prezenți acolo o să le dăm sfaturi și interzicem timp de 30 de zile acest lucru tocmai pentru a preveni intrarea virusului gripei aviare în județul Maramureș”, a adăugat Vasile Pop.

De asemenea este necesară anunțarea de urgență a medicului veterinar asupra oricărui caz de îmbolnăvire sau mortalitatate la păsări precum și anunțarea atât a Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș cât și a lucrătorilor M.A.I. când există suspiciunea derulării unor activități comerciale ilicite sau care încalcă prevederile legislației sanitar veterinare.

SURSA FOTO: zi-de-zi.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.