VIDEO | Măsuri de prevenire a gripei aviare

Primul caz de gripă aviară H5N8 din România a fost confirmat la o fermă de păsări din Maramureș, la începutul acestui an. Între timp focarul a fost stins. În momentul de față există o evoluție a focarelor de gripă aviară în Europa, dar în Maramureș, nu există motive să ne panicăm, transmit reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș.

Direcțiile Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au fost avertizate să ia măsuri pentru a a preveni introducerea virusului gripei aviare în România.

Am fost semnalizați prin intermediul ANSVSA de evoluția focarelor de gripă aviară H5N8 în Europa, respectiv în Olanda, Germania, Polonia, ceea ce implică bineînțeles creșterea riscului de introducere a virusului în țara noastră. Noi am făcut o campanie de informare, ne dorim să avem un feedback din teren, din partea crescătorilor de păsări, atât de la nivelul gospodăriilor populației, cât și de la nivelul fermelor”, menționează Vasile Pop, .

În tot judeţul Maramureş există un număr de 12 ferme comerciale de găini ouătoare, din care patru sunt membre UCPR. Efectivul total de găini ouătoare din judeţul Maramureş, conform datelor MADR, este de cea 190.000 de capete, ceea ce reprezintă un procent de 2,1% din totalul de găini existente în fermele comerciale şi 0,6% din totalul găinilor existente în România.

În fermele de păsări avem biosecuritate, cunoaștem condițiile pentru că am fost instruiți de atâtea ori, iar la nivelul gospodăriilor populației, am dori să fim anunțați despre orice caz de îmbolnăvire , o simptomatologie care este deja arhicunoscută, păsăsrile devin abătute, nu manâncă, devin cianotice, dar nu cred că este cazul să ne panicăm în acest moment pentru că sunt niște probleme care vizează în primul rând crescătorii industriali de păsări”, spune directorulexecutiv adjunct al DSVSA Maramureș, Vasile Pop.

Ţările care descoperă boli animale periculoase precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă trebuie să avertizeze imediat Organizaţia mondială pentru sănătate animală (OIE) şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus aplicarea, la nivel naţional, a unor măsuri cu scopul de a preveni introducerea virusului gripei aviare în România, după ce Comisia Europeană a informat despre evoluţia unui număr de mai multe  focare de gripă aviară, cu subtipul H5N8, înalt patogenă, care evolua în Polonia.

sursa foto:economica.net

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.