VIDEO | Măsuri de combatere a gripei aviare după cazul de la Seini

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a reunit într-o ședință extraordinară, în care s-a analizat situația evoluției influenței aviare la societatea comercială din Seini și au fost propuse măsuri de prevenție pentru combaterea virusului gripei aviare.

În focar au fost eutanasiate peste 7500 de păsări. A fost adus un incinerator mobil, iar procesul de incinerare va continua până în data de 19 ianuarie, au precizat reprezentanții DSVSA Maramureș.

”Focarul a fost izolat, gestionăm situația. Populația nu trebuie să se îngrijoreze pentru că autoritățile au intervenit conform prevederilor legislației europene și manualului operațional, dar și monitorizează zilnic evoluția bolii în fermă. Pentru a preveni extinderea virusului gripei aviare am stabilit să luăm măsuri restrictive în zona focarului pentru a proteja fermierii. Platforma zootehnică de la Seini va fi securizată și vor fi instituite două filtre permanente, la calea de acces din E58 spre ferme, respectiv din E58 spre străzile și drumurile secundare din zona focarului. Se vor limita și cunoaște cu exactitate persoanele care intră în ferme. Aceste filtre vor fi realizate cu sprijinul polițiștilor, jandarmilor și polițiștilor locali”, a spus prefectul Nicolae-Silviu Ungur

Șeful Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș, Liviu-Constantin Grozavu, a precizat că, în zona de protecție stabilită, se fac controale în traficul rutier și sunt supravegheate transporturile de păsări, ouă și furaje. Materialele necesare pentru asigurarea funcționării activității de dezinfecție și dezinsecție vor fi asigurate de către autoritățile locale ale orașului Seini. Virusul H5N8 nu afectează sănătatea oamenilor. Populația este rugată să respecte măsurile de profilaxie recomandate de către medici și personalul sanitar din centrele de permanență.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.