MĂRTURII DIN INFERN: O băimăreancă aflată la Bruxelles povestește coșmarul trăit în urma atentatelor teroriste

MĂRTURII DIN INFERN: O băimăreancă aflată la Bruxelles povestește coșmarul trăit în urma atentatelor teroriste

 Atacuri teroriste au zguduit Bruxellesul, în această dimineaţă, dar şi liniştea românilor care se află în Belgia. Panică şi nesiguranţă – sunt cuvintele care au fost rostite cel mai mult astăzi de către românii aflaţi în capitala Belgiei, printre care se află și o fostă jurnalistă din Baia Mare. Două explozii au avut loc dimineaţă pe aeroportul Zaventem, iar altele la o staţie de metrou. Ministerul Afacerilor Externe din România a activat celula de criză. 

Postul de televiziune belgian a anunţat că este vorba despre un atac sinucigaş. Belgia a instituit alertă teroristă de nivel 4, adică cel mai mare, în întreaga ţară. Românii stabiliţi în Bruxelles sau în apropiere de capitala Belgiei au mărturisit că este multă panică. Printre ei se află şi o fostă jurnalistă din municipiul Baia Mare. 
„Toată lumea e panicată. Nu funcţionează telefonia mobilă. Te sună lumea să ştie cum eşti şi intră în panică atunci când vede că nu poate da de tine. E plin de poliţie peste tot. Survolează elicoptere. Numai sirenele se aud. Pe stradă nu am ieşit pentru că îmi e frică. Chiar m-a rugat cineva să o însoţesc la spital, ca să îşi vadă fetiţa, pentru că a născut prematur şi fetiţa a rămas internată. Nu cred că vom putea merge că şi ea se teme să plece spre spital", a mărturisit, dimineaţă, băimăreanca Lavinia Săbăciag.
Lavinia a mai arătat că situaţia a ajuns să fie precum în filme.
„E aiurea să stai să te gândeşti că nu poţi merge nici la magazin, de frică să nu ţi se întâmple ceva. E ca în filmele de groază la explozia de la metrou. În momentul de faţă nu mă mai simt deloc în siguranţă. E trist că se întâmplă asta. Fratele meu lucrează chiar lângă aeroport. E bine. Dar am avut emoţii. Am vorbit cu o altă prietenă ce era pe stradă în apropierea metroului unde a avut loc explozia. Mi-a spus că a fost horror, a început să tremure şi a plecat cât a putut de repede din zonă”, a mai povestit băimăreanca.
Toate staţiile de tren şi de metrou sunt închise. Pentru a anunţa familia şi prietenii că sunt bine, oamenii au fost sfătuiţi să folosească media socială – mail, skype, viber pentru că reţelele de telefonie mobilă sunt sugrumate, a mai spus Lavinia astăzi, în jurul orei 14:00, ora României. 
Celula de Criză a MAE, activată de ministrul afacerilor externe urmare a exploziilor produse în cursul zilei de astăzi în Bruxelles, coordonează prin mecanismele sale specifice misiunile diplomatice ale României din zonă (Misiunea diplomatică şi Reprezentanţa Permanentă a României la Bruxelles, precum şi Misiunea diplomatică a României la Haga). Echipele consulare mobile ale ambasadelor României la Bruxelles şi Haga au fost activate, conform procedurilor aplicabile în astfel de situații. MAE a pus la dispoziția cetățenilor români precum şi a rudelor acestora contacte telefonice ale Ambasadei României în Regatul Belgiei +32 (0)2 347 5338, +32 (0)2 345 0040, +32 (0)2 344 1658, apeluri redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, precum şi telefonul mobil de urgenţă al secţiei consulare a misiunii diplomatice de la Bruxelles  +32(0)2 344 0854.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.