VIDEO | Maramureșul și Voievodatul Podcarpathie – discuții despre înfrățire

La Rzeszow, în Polonia, președintele Consiliului Județean, Gabriel Valer Zetea, și echipa sa de consilieri, alături de preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Maramureş, Florentin Tuş, s-au întâlnit cu mareșalul Voievodatului Podcarpathie, Wladyslaw Ortyl, în cadrul Forumului Economic Uniunea Europeană – Ucraina. În cadrul discuției, cei doi șefi ai autorităților județene și-au exprimat disponibilitatea de a colabora și iniția proiecte comune de dezvoltare economică și turistică a regiunilor pe care le reprezintă.

Președintele Gabriel Valer Zetea i-a transmis mareșalului Voievodatului Podcarpathie, Wladyslaw Ortyl, o invitaţie de a vizita Maramureşul şi, în acelaşi timp, şi-a exprimat intenția de a propune înfrățirea județului Maramureș cu voievodatul polonez. Propunerea a fost primită cu  interes și considerată ca o piatră de hotar în demararea colaborărilor viitoare și a dezvoltării interregionale dintre cele două țări.

”Regiunile noastre au puncte comune atât din perspectivă economică, cât şi culturală. Maramureşul, la fel ca şi Voievodatul Podkarpathie, are investitori din zona aviaţiei iar aici am putea găsi, împreună, noi oportunităţi de investiţii în regiunile noastre. Am venit la Forumul Economic pentru a vorbi pe tema turismului şi a colaborărilor pe proiecte transfrontaliere, Maramureşul fiind un judeţ în care turismul se dezvoltă. Consider că şi acest domeniu se pot găsi punţi de colaborare, iar un efort comun al celor două regiuni, prin care să propunem şi să susţinem finanţări din viitorul buget al Uniunii Europene pentru proiecte comune ale Euroregiunii Carpatice ar putea fi unul dintre ţelurile noastre. Infrastructura reprezintă un alt subiect comun pe care am putea colabora, iar finanţarea proiectului de infrastructură Via Carphatia este o iniţiativă pe care, personal, o susţin şi cred că, alături de alte regiuni din zona de Vest a României, vom avea oportunitatea să o sprijinim în totalitate”, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Mareșalul Voievodatului şi-a exprimat intenţia de a vizita în viitorul apropiat Maramureșul, precum și disponibilitatea de a găsi puncte concrete de colaborare.

“Printre motivele pentru care voi onora, cu siguranţă, invitaţia președintelui Gabriel Zetea, sunt și acelea că Maramureşul are privelişti minunate şi există investiţii în zona aviaţiei, la fel ca în Polonia. Regiunea Podkarpatia are de mult timp colaborari cu regiuni din Ucraina, care deja s-au înfrățit cu județul Maramureș, deci există unele puncte comun e”, a precizat mareșalul Voievodatului Podcarpathie, Wladyslaw Ortyl.

Județul Maramureș are la activ mai multe înfrățiri cu regiuni și județe din Ungaria, Lituania, Olanda și Ucraina,  cu care a desfășurat, de-a lungul timpului, diverse proiecte de dezvoltare, inclusiv cu fonduri europene.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.