Maramures: Zeci de cereri pentru registrele pentru zilieri

Maramures: Zeci de cereri pentru registrele pentru zilieri

Nici nu a intrat bine in vigoare legea zilierilor ca la Inspectoratul Teritorial de Munca Maramures numarul cererilor pentru achizitionarea registrelor pentru zilieri creste de la o zi la alta. Potrivit Legii 52/2011, angajatorii care folosesc zilieri ca forta de munca trebuie sa achite un impozit de 16%, calculat la remuneratia bruta acordata acestor persoane.

Pana la ora actuala, la Inspectoratul Teritorial de Munca au fost depuse peste 60 de cereri pentru achizitionarea de registre ceea ce denota faptul ca angajatorii sunt interesati sa lucreze in acest sistem. "Aducem la cunostinta angajatorilor ca toti acei angajatori care doresc sau pot sa efectueze in conditiile stabilite de Legea 52/2011 sa utilizeze zilieri se pot adresa Inspectoratului Teritorial de Munca pentru a intra in posesia registrului de evidenta a zilierilor. In momentul de fata, angajatorii au obligatia de a depune la inspectoratele teritoriale de munca o copie a acestor registre pana in data de 5 a lunii urmatoare in care s-au efectuat lucrarile cu acei zilieri", spune purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures, Mircea Onea.

Legea stabileste clar domeniile de activitate in care pot muncii zilierii: agricultura, silvicultura (fara activitatile de exploatare forestiera), curatenie si intretinere, spectacole. De asemenea, acele persoane care efectueaza munca conform legii 52 nu beneficiaza de nicio forma de asistenta sociala (pensii, sanatate si somaj) si li se retine doar impozitul. "In momentul de fata, chiar avem depuse copii ale registrelor de catre angajatori, in special de ocoalele silvice care au desfasurat activitati in silvicultura", a mai adaugat Mircea Onea.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.