Maramureş: Vizibilitate redusă de ceaţă la Petrova!

Maramureş: Vizibilitate redusă de ceaţă la Petrova!

Atenţie şoferi! Pe DN18, la Petrova, este semnalată ceaţă. Vizibilitatea este redusă sub 100 de metri.

Comitetul judeţean de iarnă recomandă conducătorilor de autovehicule să circule preventiv în zonele cu vizibilitate redusă şi să folosească luminile de întâlnire pe faţă şi a poziţiei pe spate şi de ceaţă. Se solicită şoferilor să adapteze viteza autovehiculelor în câmpul de vizibilitate redusă şi carosabil umed, respectiv să păstreze o distanţă de siguranţă faţă de autovehiculul precedent. Se impune ca şoferii să renunţe la efectuarea depăşirilor pentru a evita producerea de accidente rutiere. În caz de staţionare a autovehiculelor pe marginea şoselei sau în apropierea benzii de rulare este bine să semnalizaţi prezenţa acestora prin aprinderea luminilor de poziţie şi a celor de avarie. Semnalizaţi din timp orice manevră pe care intenţionaţi să o efectuaţi şi nu vă aventuraţi în depăşiri care vă pot pune în pericol, atât pe dumneavoastră cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic. De asemenea, trebuie păstraţi o distanţă suficientă faţă de ceilalalţi participanţi la trafic pentru a putea opri în condiţii optime atunci când situaţia o impune. Circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de iarnă pe toate sectoarele publice de drumuri publice din judeţ. Vremea a fost rece, local geroasă în cursul nopţii. Cerul a fost variabil. Nu au fost înregistrate precipitaţii. Vântul a suflat în general slab. Stratul de zăpadă măsura la munte aseară 42 cm la Iezer. Temperaturile maxime au fost cuprinse între 1 grad Celsius şi 5 grade Celsius. Conducătorii întâlnesc zăpadă frământată cu grosimea de până la 1 cm pe DN18, în Pasul Prislop (între km 156 şi km 180). Tot pe acest sector vântul prezintă intensificări temporare, iar rafalele au viteza de până la 50 km/h. Celelalte sectoare de drumuri naţionale din judeţ, inclusiv DN 18 la Borşa au carosabilul curat şi uscat.  Angajaţii societăţilor care asigură şi întreţin viabilitatea drumurilor pe timp de iarnă au acţionat preventiv pentru a împiedica formarea poleiului şi au împrăştiat 8 tone de material antiderapant în Pasul Prislop. Cerul este senin pe toate sectoarele de drumuri naţionale din judeţ.

Temperaturile scăzute, coroborate cu  umiditatea râului şi curenţii de aer rece au favorizat formarea unor porţiuni de drum cu gheaă pe DJ184, în zona montană a oraşului Cavnic, dar şi pe DJ109F, sectorul din vârful dealului şi până la canton. Angajaţii societăţii care întreţin şi asigură viabilitatea celor trei drumuri judeţene au intervenit şi împrăştiat preventiv 12 tone de material antiderapant pentru a combate gheaţa. Acum carosabilul celor trei drumuri judeţene (DJ184, DJ109F şi DJ185) este curat şi uscat, însă alternează şi cu tronsoane de carosabil umed în zona de pădure şi a podeţurilor. Pe celelalte sectoare de drumuri judeţene temperaturile scăzute au creat condiţii meteorologice favorabile formării poleiului, pe anumite tronsoane. Angajaţii societăţii judeţene de drumuri şi poduri au intervenit cu două şi au răspândit 10 tone de material antiderapant pentru atât pentru prevenire, cât şi pentru combaterea acestuia, pe sectoarele de drumuri judeţene unde a fost nevoie. Carosabilul sectoarelor de drumuri judeţene este curat şi uscat. Rămân închise pe perioada de  iarnă, drumul judeţean 109F, pe relaţia Cavnic-Strâmbu Băiuţ şi tronsonul drumului judeţean 183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi. Pe parcursul nopţii şi în această dimineaţă nu a fost semnalate cazuri ale unor persoane fără adăpost care să fie transportate de ambulanţe sau SMURD la Unitatea Primire de Urgenţă a Spitalului Judeţean Dr. Constantin Opriiş din Baia Mare sau la Centrul Multifuncţional de pe strada Vasile Alecsandri.      

Valori ale temperaturilor aerului pe parcursul nopţii şi dimineţii:  -20 grade Celsius la Târgu Lăpuş; -19 grade Celsius la Copalnic; -18 grade Celsius la Petrova şi Vişeu de Sus; -15 grade Celsius la Borşa, Dragomireşti şi Bogdan Vodă; -14 grade Celsius la Leordina şi pe Dealul Ştefăniţei; -13 grade Celsius la Fereşti;  -12 grade Celsius în Pasul Gutâi şi la Cavnic; -11 grade Celsius la Sighetu Marmaţiei; -9 grade Celsius la Iezer şi Ardusat; -8 grade Celsius în Baia Mare şi Ocna Şugatag; -7 grade Celsius la Călineşti şi Văleni. Vremea va fi rece, geroasă noaptea şi dimineaţa. Cerul va fi variabil. Vântul va sufla în general slab, la moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -4 grade Celsius  şi  -1 grad Celsius, iar cele minime între -15 grade Celsius şi -10 grade Celsius, izolat mai coborâte în depresiuni.În zonele joase se va semnala ceaţă, care va fi asociată cu depunere de chiciură. Termometrele indică acum: -23 grade Celsius la Târgu Lăpuş; -20 grade Celsius la Copalnic; -18 grade Celsius la Petrova; -.16 grade Celsius la Petrova; -14 la Borşa şi Dragomireşti; -12 grade Celsius în Sighetu Marmaţiei şi Leordina; -10 grade Celsius în Baia Mare, la Cavnic, în Pasul Gutâi, la Ocna Şugatag  -8 grade Celsius la Iezer, Vişeu de Sus şi Fereşti; -7 grade Celsius la Borşa, în Pasul Gutâi şi Cavnic; -6 grade Celsius la Ocna Şugatag,  Dragomireşti, Călineşti,  Leordina şi Săliştea de Sus; -3 grade Celsius în Baia Mare, Săpânţa şi Ardusat.

Nivelurile şi cursurile de apă din judeţ au fost uşor variabile, însă influenţate puternic de temperaturile negative şi fenomenele de iarnă instalate. Nu au fost semnalate probleme deosebite. Gheaţa este prezentă pe malurile râurilor Tisa, Vişeu, Vaser, Ruscova, Sălaj, Lăpuş, Suciu, Cavnic, Baicu şi Firiza. Zăpadă îngheţată curge pe râul Ruscova. Se menţine podul de gheaţă format pe râul Iza. Apa râului curge pe sub podurile de gheaţă. Sunt poduri de gheaţă cu ochiuri pe râurile Botiza, Suciu, Sălaj şi Mara.  Exploatarea acumulării Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă. Coeficientul de umplere al lacului este de 83%.  Hidrologii apreciază că, în următoarele 24 de ore, nivelurile şi debitele cursurilor de apă vor fi uşor variabile, dar rămân infuenţate de fenomenele de iarnă şi de temperaturile negative. Stratul de zăpadă existent măsura în această dimineaţă: 71 cm la Cavnic; 50 cm la Firiza şi la Blidari;  48 cm la Luhei;  42 cm la Iezer;  32 cm pe Valea Vaserului; 38 cm la Moisei; 28 cm la Poiana Baia Borşa, la Răzoare şi în Baia Borşa; 27 Târgu Lăpuş şi Leordina; 25 cm la Ruscova; 24 cm la Bistra; 21 cm la Suciu de Jos; 16 cm la Sighetu Marmaţiei; 14 cm în Baia Mare, Copalnic şi Mara; 13 cm la Săcel12 cm în Botiza, Lăpuşel şi Iza8 cm la Ocna Şugatag ; 7 cm la Sălsig şi Ulmeni; 6 cm la Bicaz; 4 la Strâmtura şi Cicârlău.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.