Maramures: Trafic rutier în condiţii de iarnă!

Maramures: Trafic rutier în condiţii de iarnă!
In judetul Maramures, traficul rutier se desfasoara in conditii de iarna. Pe DN 18, în Pasul Gutâi, vizibilitatea este redusă din cauza cetii, de la km 22 şi până în vârf. Carosabilul este acoperit de un strat de zăpadă frământată, cu grosimea cuprinsă între 1-2 cm. Pe anumite sectoare de drum ninge slab. Utilajele societăţii care asigură şi întreţine viabilitatea drumurilor judeţene se afla în acţiune si  împrăştie material antiderapant pentru a curăţa carosabilul de zăpadă.
Precipitaţiile sub formă de ninsoare, dar şi topirea zăpezii au contribuit la creşterea debitelor unor văi şi pâraie. Acestea au transportat aluviuni şi au colmatat un şant de pe marginea arterei de circulaţie. Apa s-a revărsat pe şosea. Angajaţii de la societatea responsabila de intretinerea DN 18 au intervenit cu lopeţi şi au decolmatat şanţul si au acţionat cu utilaje pentru a împinge apa rămasă pe carosabil, cu scopul de a preveni îngheţarea acesteia şi perturbarea traficului rutier, la temperaturi scăzute.
 Pe tronsonul Pasului Gutâi patruleaza un echipaj de poliţie rutieră care monitoriza desfăşurarea circulaţiei. Nu au fost semnalate probleme, în această zi de sfârşit de săptămână, traficul fiind unul redus. Cu toate acestea, s-a solicitat angajaţilor curăţarea de zăpadă a parcărilor şi refugiilor existente pe traseul montan. Pe drumul judeţean 185 Hărniceşti-Hoteni se afla prăbuşit pe marginea carosabilului, datorită greutăţii apoase a zăpezii, un copac. Traficul rutier nu a fost blocat, însă se desfăşura pe o singură bandă a drumului judeţean. S-a luat legătura telefonic cu angajaţi ai societăţii de drumuri şi poduri judeţene care s-au deplasat la faţa locului. Au tăiat copacul cu drujba  şi au îndepărtat resturile de material lemnos de pe drum. La Cavnic ninge viscolit pe DJ 109F (pe traseul de la canton şi până la pârtiile de schi). Utilajele de intervenţie, cu lamă, au actionat pe drum, răspândind material antiderapant şi au curatat carosabilul de zăpada depusă. Şi în această zonă, stratul de zăpadă rământată măsura pâna la 2 cm. Pentru a facilita fluidizarea traficului rutier şi a facilita accesul autovehiculelor de intervenţie s-a solicitat curăţarea celor două parcări existente în zona pârtiilor de schi. Zăpada căzută ofera posibilitatea amatorilor practicarea sporturilor de iarnă, pe cele două pârtii de schi. La faţa locului erau prezenţi salvamontiştii, dar şi jandarmii montani. Şi carosabilul DJ 184, pe relaţia Pasul Roata-Cavnic-Şurdeşti a fost acoperit de un strat de zăpadă frământată. Nu au fost semnalate probleme deosebite sau perturbări ale traficului rutier.
Comitetul judeţean de iarnă recomandă conducătorilor auto să circule preventiv şi să îşi adapteze viteza la condiţiile meteorologice şi la cele din trafic. Legislaţia rutieră în vigoare impune ca autovehiculele să fie echipate cu anvelope de iarnă. Se recomandă conducătorilor autp să verifice înainte de a pleca la drum instalaţia de lumini, funcţionarea sistemului de frânare şi instalaţia de încălzire a maşinii. Semnalizaţi din timp orice manevră pe care intenţionaţi să o efectuaţi şi nu vă aventuraţi în depăşiri care vă pot pune în pericol, atât pe dumneavoastră cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic. De asemenea, trebuie păstraţi o distanţă suficientă faţă de autovehiculul din faţă pentru a putea opri în condiţii optime atunci când situaţia o impune. Nu bruscaţi comenzile şi volanul autovehiculului, iar pentru frânare este recomandată frâna de motor. Nu accelerati în urcarea unei pante sau a unui pod, pentru că roţile vor patina, dacă pe carosabil este zăpadă frământată sau mâzgă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.