Maramures: Specialistii de la Planetariul Baia Mare spun ca a fost cea mai lunga eclipsa totala de Luna din ultimul secol

Maramures: Specialistii de la Planetariul Baia Mare spun ca a fost cea mai lunga eclipsa totala de Luna din ultimul secol

In aceasta noapte a avut loc cea mai lunga eclipsa totala de luna din ultimul secol, spun specialistii din cadrul Planetariului Baia Mare.

Eclipsa totala de luna a putut fi observata in aproape intreaga lume, in afara de Statele Unite ale Americii si Canada. "Exact in momentul in care se implinesc 122 de ani de la trecerea la cele vesnice ale nepieritorului Luceafar al liricii romanesti, Mihai Eminescu, Pamantul, intr-o fireasca conlucrare cu Luna ne-a oferit in aceasta noapte un spectacol celest asteptat cu multa rabdare de toata comunitatea astronomica si nu numai: o eclipsa totala de Luna" , spune paznicul de noapte la stele, Ovidiu Ignat (sef sectie Planetariu).

Inceputul eclipsei partiale a avut loc la ora 21:22, faza de totalitate a debutat cu o ora mai tarziu, maximul eclipsei inregistrandu-se la ora 23:12. Sfarsitul eclipsei totale a a avut loc la 2 minute dupa miezul noptii, faza de partialitate terminandu-se la 01:20.

Planetariul Baia Mare a organizat un program special cu ocazia eclipsei totale de Luna, ramanand deschis publicului pana dupa incheierea eclipsei. In aceasta noapte, sute de baimareni au ales sa petreaca doua, trei ore in compania stelelor si sa admire frumusetea deosebita a Lunii prin intermediul telescoapelor de ultima generatie, recent achizitionate de Planetariul Baia Mare.

Luna se afla in constelatia Ophiucus (Omul cu Sarpele) la aproximativ 15 grade est de steaua Antares si cu 10 grade sub steaua Sabik din Ophiucus. Ultimul fenomen de acest gen vizibil in tara noastra a avut loc in data de 21 februarie 2008.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.