Maramureş: Scandal în Dumbrăviţa. Avizarea topitoriei de aluminiu stârneşte nemulţumiri în rândul localnicilor

Maramureş: Scandal în Dumbrăviţa. Avizarea topitoriei de aluminiu stârneşte nemulţumiri în rândul localnicilor

Scandal de proporţii în comuna Dumbrăviţa. Deschiderea unei topitorii de aluminiu în localitate îi nemulţumeşte pe localnici, care consideră că o asemenea unitate industrială reprezintă un pericol atât pentru sănătatea oamenilor cât şi pentru terenurile agricole.

O dezbatere publică necesară pentru obţinerea avizelor de funcţionare a unei topitorii de aluminiu a stârnit ieri după-masă un scandal de proporţii în comuna Dumbrăviţa. De teama de a nu se îmbolnăvi dar şi de substanţele poluatoare care le-ar putea distruge terenurile agricole, dumbrăviţenii refuză cu vehemenţă demersul ca o topitorie de aluminiu să fie construită în comuna lor. "Având în vedere că totuşi e vorba de o turnătorie şi au fost aici oameni care totuşi au explicat, cunosc un pic de chimie, au văzut cum se topeşte, ei ne-au informat de fapt că ar ataca vegetaţia, cee ce ar fi mare păcat. Că noi suntem nişte sate aici de unde se aprovizionează Baia Mare, şi nu numai Baia Mare. Sunt oameni care se duc la Bucureşti, fac naveta cu alimente, cu produse tradiţionale. Am avut o turnătorie în Baia Mare şi n-am avut cum să scăpăm de ea până ne-au scăpat alţii de ea că a fost cum a fost, a venit alt regim. Acum ar fi păcat iară. E vorba de tineri", a spus un localnic. "Nu am copii şi nici nu o să putem avea copii. Soţul meu de zece ani a lucrat în domeniu şi ştiu ce ne aşteaptă", a susţinut o altă persoană care s-a mutat din Baia Mare în Dumbrăviţa pentru un aer mai curat.

Dezbaterea publică organizată ieri după-masă la Căminul Cultural din comună a generat un conflict puternic între societatea care doreşte să deschidă topitoria de aluminiu şi localnicii din Dumbrăviţa. Autorităţile judeţului susţin că localnicii din Dumbrăviţa nu trebuie să trăiască sub semnul îngrijorării asta deoarece toate normele de mediu trebuie respectate conform standardelor impuse de Uniunea Europeană, astfel încât comunitatea să nu aivă de suferit în acest sens. 
 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.