Datini şi superstiţii de Sfântul Andrei

Datini şi superstiţii de Sfântul Andrei

 Crestinii se pregatesc de sarbatoare. Maine  il praznuim  pe Sfantul Andrei . Desi este o sarbatoare crestineasca in care este cinstit sfantul Andrei, apostolul care a propovaduit pentru prima oara crestinismul pe meleagurile romanesti, peste aceasta sarbatoare, in timp, s-au suprapus mituri, credinte populare si obiceiuri cu iz pagan. Sarbatoarea Sfantului Andrei este prevestitoarea ursitului pentre fetele tinere nemaritate.

Sarbatoarea Sfantului Andrei este o sarbatoare incarcata de magie si mister. In noaptea premergatoare sarbatorii Sfantului Andrei (29/30 noiembrie), in special la sate, se practica inca ritualuri ciudate. Cele mai multe ritualuri sant dedicate iubirii. De pilda, prin ascunderea sub pernă a unui fir de busuioc sfintit, se crede că se obţine in vis imaginea "ursitului". In partile Maramuresului, fetele nemaritate ajuna in aceasta zi, iar seara mananca o coca framantata cu multa sare, urmand ca in vis ursitul sa le aduca apa, pentru a le potoli setea.
Datinile si obiceiurile din popor legate de aceasta zi sunt nenumarate. Au frumusetea si farmecul lor, insa din pacate, foarte multe dintre acestea s-au pierdut in negura timpului, tineretul fiind foarte sceptic in ceea ce priveste adeverirea acestor superstitii.
De Sfantul Andrei se poate afla prognoza pentru anul urmator. Traditia spune ca se iau 12 cepe care se duc in podul casei si se lasa acolo pana in seara de Craciun. Fiecarei luni a anului ii corespunde o ceapa. Cepele care s-au stricat, semnifica luni ploioase cu grindina, iar cele care au incoltit, luni favorabile pentru recolta. La fel se face si cu graul care este pus la incoltit pentru fiecare membru al familiei. Cel al carui grau este frumos si inalt se spune ca va avea un an bun cu bani si sanatate. Daca in noaptea Sfantului Andrei este senin si cald, atunci vom avea o iarna blanda, daca este ger, vom avea o iarna grea. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.