Maramureş: Pasul Gutâi, cotropit de zăpadă. Drumarii sunt depăşiţi de situaţie

Maramureş: Pasul Gutâi, cotropit de zăpadă. Drumarii sunt depăşiţi de situaţie

Ninsorile abundente din ultimele zile îi fac pe drumari să fie depăşiţi de situaţie. Astăzi, Pasul Gutâi abia s-a mai văzut de sub zăpadă. Nervii conducătorilor auto au fost întinşi la maxim deoarece drumul a fost impracticabil. Mai mult, cantitatea mare de zăpadă căzută în ultimele ore a favorizat prăbuşirea mai multor copaci.

Zăpada a pus stăpânire pe Maramureş iar drumarii abia mai fac faţă să cureţe drumurile. În Pasul Gutâi, traficul a fost restricţionat pentru autovehiculele de mare tonaj. Acestea au fost oprite la intrarea în pasul montan. Şoferilor de tiruri nu le-a rămas altceva mai bun de făcut decât să îşi exprime nemulţumirile faţă de starea drumurilor şi să aştepte până când utilajele de intervenţie vor face drumul cât de cât practicabil. "De azi-noapte conduc la foc continuu. Va mai ninge. Am fost la Sighet, acum cobor, iar sunt crengi în drum. 24 din 24 sunt pe drumul ăsta şi e foarte rău", a spus un conducător auto. "Îi iarnă, musai trebuie să ne asumăm riscul. Nu avem ce să facem", a spus un altul. "Suntem de aseară în Pasul Gutâi. Şi nu a trecut decât o sălăriţă, atâta tot. Trebuie să mai răbdam până ajungem la Sighet, nu avem ce face. Şi poliţia ne-a spus să stăm, să aşteptăm", a precizat un alt şofer.

În această dimineaţă, mai mulţi copaci s-au prăbuşit sub greutatea zăpezii apoase pe D.N.18, în Pasul Gutâi. Angajaţii districtului de drumuri au intervenit şi au degajat carosabilul. "Foarte multe crengi au căzut. Copacii vin mai puţini cu rădăcină dar crengi se rup multe. O să se mai rupă. Din kilometru în kilometru cad crengi. Ninge într-una şi e pericol pentru copacii putrezi la rădăcină. Cu zăpada îngreunată se duc jos. Se rup, se îngreunează de zăpadă, se apleacă şi pică. Îngreunează şi circulaţia, maşinile nu pot trece şi noi nu putem ajunge la timp", a susţinut un lucrător care înlătura crengile căzute pe carosabilul înzăpezit. Agenţii de poliţie rutieră au fluidizat circulaţia în Pasul Gutâi, pentru a evita perturbarea sau blocarea autovehiculelor. În Pasul Gutâi ningea iar coroana arborilor era încărcată de zăpada depusă în cursul zilelor trecute. Creşterea temperaturii a contribuit la situaţia în care zăpada a devenit grea, apoasă, iar copacii au început să se prăbuşească pe drumul naţional. "Este într-adevăr pericolul prăbuşirii copacilor sub greutatea zăpezii apoase. Au fost doi brazi care s-au prăbuşit, s-a intervenit de către drumari şi Ocolul Silvic", a declarat Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Echipe mixte alcătuite din pompieri militari, jandarmi, silvicultori şi angajaţi ai districtului de drumuri naţionale au taiat copacii care prezentau un pericol iminent de prăbuşire pe carosabil. Un echipaj al Serviciului Poliţiei Rutiere a asigurat, prin dirijarea circulaţiei, operaţiunea de tăiere a copacilor.

Pe carosabil există şi acum un strat de zăpadă frământată care măsoară până la 4 centimetri. Circulaţia se desfăşoara în condiţii de iarnă. Pe acostamentul drumurilor există zăpadă care măsoară până la 120 cm. In Pasul Gutâi, conducătorul unui autovehicul de tonaj (TIR) a luat virajul strâns fără să adapteze viteza la condiţiile de pe carosabil şi cele meteorologice şi a ajuns în şanţul din dreapta şoselei. Conducătorul auto nu a mai reuşit să scoată autovehiculul, fiind nevoie de un remorcher care l-a tractat şi repus pe carosabil. Alte două autovehicule aflate în trafic, fiecare pe sensul opus celuilalt, s-au atins la un viraj strâns, iar partea din faţa a unei dubiţe a fost avariată. Mai mulţi copaci încărcaţi de zăpadă s-a prăbuşit şi pe DN18B, Dealul Pietriş, iar pompierii militari de la Pichetul din Târgu Lăpuş au ajuns la faţa locului şi au intervenit cu drujbe, degajând ulterior partea carosabilă de resturile de material lemnos. Şi peste strada Munteniei din Baia Mare un brad încărcat de zăpadă s-a prăbuşit pe carosabil, iar autorităţile locale au intervenit şi acţionat pentru deblocarea circulaţiei rutiere.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.