Maramureş: Investitori din Africa de Sud, interesaţi să-şi aducă tehnologia în domeniul minier din Maramureş

Maramureş: Investitori din Africa de Sud, interesaţi să-şi aducă tehnologia în domeniul minier din Maramureş

 Ambasadorul Africii de Sud în România, Pieter Swanepoel, împreună cu doamna Michele Pietersen, secretar politic în cadrul Ambasadei, au fost primiţi, azi, de preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Mircea Man. Este, practic, prima vizită protocolară în judeţul nostru a distinşilor oaspeţi, interesul fiind axat pe posibilităţi de investiţii în Maramureş, cu preponderenţă în domeniul minier La discuţii au mai participat prefectul judeţului, Sandu Pocol, senatorul Gheorghe Mihai Bârlea şi consilierul Gheorghe Marian.

În calitate de gazdă, Mircea Man le-a urat oaspeţilor bun venit în judeţul nostru, apreciind interesul pentru Maramureş, “un brand al României”, cum îl numeşte cu mândrie preşedintele Consiliului Judeţean. Totodată, a vorbit despre potenţialul economic şi turistic pe care îl are Maramureşul, amintind despre investiţiile şi proiectele derulate din 2008 şi până acum, de când a preluat conducerea CJ. “Mă bucur că aţi ales Maramureşul în vizitele pe care le faceţi în această perioadă. Este unul dintre judeţele cu potenţial major în ce priveşte parteneriatele, interesul investitorilor străini din punct de vedere economic, turistic, cultural. Din 2008 şi până acum, Maramureşul beneficiază de proiecte de peste 500 milioane de euro, în reabilitarea drumurilor judeţene şi naţionale, ecologizare şi nu numai. Totodată, suntem foarte atenţi în ce priveşte problemele de mediu. Avem 12 iazuri, investiţiile în acest sens fiind substanţiale. În această perioadă, la nivel guvernamental se discută despre reluarea activităţii miniere, domeniu în care Maramureşul are un real potenţial şi specialişti pentru asta, ceea ce ştiu că vă interesează”, a spus Mircea Man.

La rândul său, ambasadorul Pieter Swanepoel s-a arătat extrem de încântat că vizitează Maramureşul şi a subliniat, spre plăcuta surprindere a gazdelor, că este aici pentru a doua oară, prima vizită fiind neoficială. “Am mai fost aici împreună cu familia. Tocmai de aceea am şi revenit. Aveţi un judeţ extrem de frumos, din toate punctele de vedere. Am admirat bisericile din lemn, un real potenţial turistic, dar şi oamenii, tradiţiile. Maramureşul este unul dintre judeţele pe care le considerăm interesante cu preponderenţă în sectorul minier. Africa de Sud investeşte mult în ţări precum Chile, Australia, Brazilia, în tehnicile de industrie extractivă. Deocamdată, în România nu avem investitori în acest domeniu şi poate nu se vor face neapărat investiţii de capital, dar ne referim în special în ce priveşte tehnologia pe care o avem, deoarece este unică. Dacă România va redeschide minele, noi putem avea un aport însemnat în acest sens”, a subliniat Pieter Swanepoel.

În acelaşi context, ambasadorul a precizat că se află în Baia Mare un specialist consultant pe probleme de minerit, apropiat al Ambasadei Africii de Sud, care a studiat în ultima perioadă potenţialul judeţului nostru în acest domeniu. Urmează ca oficialii ambasadei să poarte discuţii concrete cu acesta. La finalul întâlnirii, reprezentanţii celor două părţi şi-au oferit mici atenţii, Mircea Man dăruindu-le distinşilor oaspeţi albume despre Maramureş.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.