Maramureş: Gerul pune în pericol fondurile de vânătoare, lăsând animalele sălbatice fără hrană

Maramureş: Gerul pune în pericol fondurile de vânătoare, lăsând animalele sălbatice fără hrană

Din cauza gerului nu suferă doar oamenii ci şi animalele sălbatice, care abia îşi mai găsesc hrană. La Groşii Ţibleşului, spre exemplu, stratul de zăpadă depăşeşte 80 de centimetri iar silvicultorii au intrat în alertă. Datorită zăpezii căzute din abundenţă, accesul în păduri este extrem de dificil iar fondul de vânătoare din această zonă, care trebuie acoperit cu hrană, cuprinde peste 9000 de hectare de pădure.

Pentru a hrăni animalele sălbatice, silvicultorii din Groşii Ţibleşului au pregătit 20 de căpiţe cu fân, 8 tone de porumb şi o tonă de sare. În fondul de vânătoare 53 Ţibleş există peste 25 de puncte de hrănire pentru cerbi, ciute, căpriori sau mistreţi.  Însă din cauza stratului gros de zăpadă, accesul în păduri este deosebit de dificil. De cele mai multe ori, deplasarea se face cu ajutorul săniilor trase de cai. "Asigurăm hrană suplimentară pentru vânat din cauza stratului de zăpadă care este foarte gros pentru a menţine efectivele sănătoase şi totodată pentru a spori efectivele în sezonul care urmează. Contează foarte mult să le ţinem aici la marginea satului, pentru a evita braconajul şi pentru a evita atacurile din partea răpitoarelor, în special lupii care deja în această iarnă ne-au omorât o cervidă tineret în fondul de vânătoare 53 Ţibleş", a declarat ing. Nelu Pop, responsabil fond cinegetic 53 Ţibleş.

Pentru a ajunge la hrănitori, silvicultorii nu au nevoie numai de un mijloc propice de deplasare ci şi de un echipament corespunzător. Fără ajutorul horzoabelor, aceştia spun că accesul la punctele de hrănire a animalelor sălbatice ar fi mult mai dificil. "La ora actuală, în zona Groşii Ţibleşului, stratul de zăpadă depăşeşte 80 de centimetri iar această hrană suplimentară este necesară pentru speciile de vânat din zonă pentru a menţine efectivele în zonă, pentru a le crea liniştea şi a le feri de răpitori. La Groşii Ţibleşului s-a format acum o haită de 6 lupi care atacă atât cervideele cât şi mistreţii şi ne e frică să nu coboare să atace în gospodăriile oamenilor din localitate", a precizat Nicolae Burzo, primar Groşii Ţibleşului

În ciuda greutăţilor pe care le întâmpină silvicultorii, cantitatea mare de zăpadă căzută în zona Groşii Ţibleşului îi bucură pe administratorii unităţii administrativ-teritoriale, care spun că în acest an vor fi feriţi de secetă.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.