Maramureş: Fenomenele meteorologice periculoase din luna iulie au produs pagube de 128.000 lei

Maramureş: Fenomenele meteorologice periculoase din luna iulie au produs pagube de 128.000 lei

Subprefectul Pamfil Bercean a declarat că efectele negative ale fenomenelor meteorologice periculoase au produs, în luna iulie, pagube în valoare de 128 mii lei în judeţul Maramureş. Au fost afectate de precipitaţiile torenţiale municipiul Baia Mare şi comuna Poienile de Sub Munte.
Aversele sub formă de ploaie căzute pe raza comunei Poienile de Sub Munte au contribuit la formarea de torenţi pe versanţi şi la creşterea debitelor şi nivelurilor unor afluenţi ai râului Ruscova. Scurgerile de pe versanţi, respectiv cursuri de apă necadastrate (pâraie) au inundat o gospodărie. Aluviunile transportate de ape (noroi, pietriş, material lemnos) au afectat un pod şi un dig. De asemenea, au fost inundat 0,11 hectare de teren agricol. Comitetul local pentru situaţii de urgenţă Poienile de Sub Munte a intervenit cu utilaje şi personal pentru limitarea producerii pagubelor şi eliminarea efectelor negative. Valoarea pagubelor produse la nivelul comunei Poienile de Sub Munte a fost de 44 mii lei.
În cartierul Valea Neagră din municipiul Baia Mare, creşterea nivelului şi debitului cursului de apă cu aceeaşi denumire a condus, în timp, la erodarea zidului de sprijin. Acesta s-a prăbuşit, afectând o porţiune din drumul de acces spre staţiunea Izvoare. Lucrarea afectată este în administrarea (A.N.A.R.-A.B.A.S.T.) Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş. La faţa locului s-a deplasat o comisie alcătuită din reprezentanţi ai S.G.A. Maramureş şi Comitetul local pentru situaţii de Urgenţă Baia Mare. Zidul de sprijin s-a prăbuşit pe o porţiune de 50 metri liniar. S-a intervenit, în regim de urgenţă, pentru  consolidarea provizorie a malului. Paguba produsă de afluiere şi eroziune a fost estimată la suma de 84 mii lei. Se impune efectuarea de lucrări, în regim de urgenţă, la lucrarea "Amenjare Valea Neagră în municipiul Baia Mare" din administrarea A.N.A.R., pentru a preveni continuarea fenomenului de eroziune care poate să conducă, în timp, la prăbuşirea drumului spre staţiunea Izvoare.
Despre pagubele produse, la nivelul judeţului Maramureş, de fenomenele meteorologice periculoase şi propunerea de alocare a sumei de 84 mii lei din bugetul de stat a fost anunţată conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor, respectiv Ministerul Mediului şi Pădurilor.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.