Maramureş: Drumurile judeţene se pierd sub zăpadă

Maramureş: Drumurile judeţene se pierd sub zăpadă

În plină iarnă, deszăpezirea în Pasul Gutâi este asigurată doar de patru utilaje de intervenţie. Un număr mult prea mic pentru ninsorile abundente căzute în ultimele zile. Nervii şoferilor sunt întinşi la maxim din cauza carosabilului aproape impracticabil. Mai mult, sub greutatea zăpezii au început să cadă şi copaci, situaţie care duce din nou la îngreunarea traficului. Autorităţile judeţului au grijă să îşi anunţe vizitele în teren pentru verificarea stării în care se află drumurile dar cu toate asigurările pe care le dau aceştia, conducătorii auto acuză în continuare conducerea judeţului de incompetenţă şi neimplicare.

De când s-a instalat iarna, veştile din Pasul Gutâi nu au fost deloc în favoarea conducătorilor auto. Mai multe tiruri şi autoturisme au deparat şi au ajuns în afara părţii carosabile. Şoferii conduc cu prudenţă cu 30 de kilometri la oră din cauza traficului rutier îngreunat de zăpada frământată de pe carosabil. "Problemă gravă cu drumul ăsta. Nu-l curăţă. E greu, greu tare. Cu viteză nu poţi să mergi. Când am venit în jos, am venit foarte greu. O parte e mai curăţată, pe alocuri e mai greu. Pe două tiruri le-a oprit. Nu ştiu ce caută tirurile blocate aici, de ce nu-i verifică. Acuma stau, se deblochează până la urmă, eu ştiu?!", a spus un conducător auto. "Am 15 pasageri. Ce să facem, stăm cu ei în drum. Ca în fiecare an se întâmplă aşa, nu-i nicio noutate. Drumul e rău, necurăţat. Am cauciucuri de iarnă, lanţuri, scap de zăpadă, dau de tiruri. Ce să facem, asta este. În fiecare an e aşa, nu e o noutate", a susţinut conducătorul unui microbuz. "Nu vedeţi cum e drumul? Ca la noi în România. Umblăm pe Franţa, Anglia, dar aşa ceva nu se întâmplă. Numai la noi. Avem cauciucuri, lanţuri dar degeaba, drumarii sunt de vină", a spus un alt conducător auto.

Întrebat de situaţia din teren, prefectul Sandu Pocol nu are o explicţie mai bună decât aceea că iarna este iarnă iar cele patru utilaje din Pasul Gutâi se descurcă cum pot. Mai mult, reprezentantul Guvernului în teritoriu dă de înţeles că nu şi-a impus prea tare punctul de vedere în faţa drumarilor, lăsându-i pe aceştia să decidă când sau dacă este necesară o suplimentare a numărului de utilaje. Datorită lipsei implicării, de pierdut în acest sens nu vor avea decât şoferii care vor fi nevoiţi să traverseze pasul montan. "Iarna este iarnă. Sunt maşinile câte sunt acolo, care fac curăţenie pe drum, dacă ninge în continuare până ajung din Pasul Gutâi până jos în Baia Sprie sau dincolo în bază la Mara, drumul se acoperă din nou cu zăpadă. În Pasul Gutâi sunt două utilaje spre Mara şi două spre Baia Sprie. Dar mai multe probleme sunt în partea dinspre Baia Sprie decât dincolo. Am cerut suplimentarea lor dar ei spun că în situaţii speciale vor interveni. Au intervenit săptămâna trecută. Au adus utilajele dinspre Sighet spre Baia Sprie, astfel s-a degajat drumul", a declarat prefectul judeţului Maramureş, Sandu Pocol.

Pentru acest sfârşit de săptămână, prognoza meteorologică prevede ninsori pe arii extinse, în tot judeţul. Conducătorii auto nu trebuie să pornească la drum fără o echipare corespunzătoare a autoturismului pe timp de iarnă asta deoarece, prognoza din acest week-end ne sugerează că drumurile din Maramureş se vor pierde iar sub zăpadă.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.