Maramures: Camerele agricole, departe de a fi infiintate

Maramures: Camerele agricole, departe de a fi infiintate

Demersul infiintarii Camerelor Agricole, despre care se vorbeste de mai bine de cinci ani, pare sa fie greu de pus in aplicare. Pana in 7 iulie, la nivel de judet, trebuiau infiintate un numar de saptesprezece camere agricole insa pana la ora actuala, in Monitorul Oficial nu a fost publicat niciun act normativ care sa permita din punct de vedere legal infiintarea acestor camere.

Reprezentantii Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania sustin ca situatia este alarmanta, mai cu seama ca pentru luna viitoare erau deja stabilite alegeri pentru Camerele Agricole. Din aceasta cauza, patru dintre reprezentantii organizatiilor profesionale ale producatorilor agricoli din Comitetul National de Initiativa pentru Camerele Agricole, printre care si maramureseanul Claudiu Franc, presedinte FCBR, si-au suspendat activitatea, denuntand modul de lucru din cadrul Comitetului National si implicarea excesiva a politicului in organizarea si functionarea camerelor agricole, care nu reprezinta interesele fermierilor. "Totul a decurs foarte bine pana cand am ajuns la capitolul finantare pentru aceste camere agricole. Din pacate, leguitorul si nici prin normele metodologice nu am reusit sa obtinem surse de finantare pentru aceste camere. Nu erau solicitati bani pentru solicitantii fermierilor, este vorba de a asigura sumele de plata a celor trei specialisti care prevede legea pentru fiecare camera zonala. A fost o discutie foarte aprinsa cu reprezentantii Parlamentului si Comitetul National de initiativa prin care le-am explicat ca dumnealor se duc dupa terminarea partii de legislatura si de alegeri inapoi in fololiile lor caldute din Parlament iar noi, organizatiile, ramanem cu acesti oameni in structuri, la care noi trebuie sa le dam salarii. Este greu pentru ei sa stie ce inseamna data la care se achita salariile, pentru ca nu vin din mediul privat", spune Claudiu Franc, presedinte Federatiei Asociatiei Producatorilor Agricoli Transilvania.

In acest sens, Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania isi manifesta forma de protest fata de modul de organizare si fucntionare a acestor structuri printr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Comitetului National de Initiativa pentru Infiintarea Camerelor Agricole, deputatul MIhai Banu. "Domnule deputat, in urma ultimelor dumneavoastra declaratii, referitoare la organizarea Camerelor Agricole, noi, cei din sector, am ramas stupefiati avand in vedere faptul ca, o voce a Parlamentului Romaniei este "limitata" in a intelege ce inseamna Camerele Agricole. Domnule deputat, Camerele Agricole trebuie sa fie ale agricultorilor si trebuie sa fie conduse de ei, pentru a le oferi increderea ca, ceea ce construiesc, corespunde unei solicitari mai vechi pe care ei le-au formulat. In tarile importante din punct de vedere agricol nu exista Camere agricole pentru agricultori mici si Camere agricole pentru cei mari", se arata in scrisoarea deschisa.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.