Maramureş: Avertizarea de ninsori viscolite şi vânt a fost prelungită până miercuri dimineaţa!

Maramureş: Avertizarea de ninsori viscolite şi vânt a fost prelungită până miercuri dimineaţa!

Instituţia Prefectului Maramureş a primit o actualizare a avertizării meteorologice cod galben de ninsori şi intensificări ale vântului. Aceasta este valabilă pentru judeţul nostru până miercuri, 8 februarie, ora 10.00.

Comitetul judeţean de iarnă solicită conducătorilor auto să ţină cont de recomandările agenţilor poliţiei rutiere.Verificaţi înainte de a porni la drum cu autovehiculul starea de funcţionare a sistemului de climatizare şi dezaburire, funcţionarea ştergătoarelor de parbriz. Pentru a fi siguri că ajungeţi la destinaţie autovehiculele trebuie echipate obligatoriu cu anvelope de iarnă, însă este bine să aveţi în dotare lanţuri antiderapante, lopată şi un săculeţ cu material anriderapant.Este foarte important ca şoferii să circule preventiv, să îşi adapteze viteza la condiţiile meteorologice şi cele de pe carosabil, respectiv de aderenţă şi să păstreze o distanţă faţă de ceilalalţi participanţi la trafic, pentru a evita accidentele rutiere sau tamponările în cazul derapării autovehicului. Se recomandă folosirea sistemului de semnalizare şi iluminare pentru a fi văzuţi de ceilalţi participanţi la trafic. La plecarea de pe loc este bine să se folosească treapta a doua de viteze, acţionând foarte fin ambreiajul.Comenzile autovehiculului nu vor fi bruscate pentru a evita intrarea în derapaj.Reducerea vitezei se va face cu ajutorul franei de motor. Se vor evita opririle şi staţionările în rampă sau pantă. Conducătorii auto trebuie să aibă o grijă deosebită la coborarea pantelor. Nu acceleraţi la ieşirea din virajele strânse în pasurile montane. Dacă aţi fost surprinşi de formarea poleiului în timp ce sunteti în trafic şi simţiţi că  nu stăpâniţi comenzile, scoateţi autovehiculul în afara părţii carosabile într-un loc în care nu există posibilitatea să rămâneţi împotmoliţi şi asteptaţi utilajele de intervenţie care împrăştie material antiderapant. În condiţii de ninsoare abundentă nu opriţi şi nu staţionaţi cu autovehiculele în trafic sau pe traseele pe care se deplasează mijloacele de transport în comun, pentru permite intervenţia utilajelor de deszăpezire.
Cetăţenii sunt rugaţi să anunţe, prin sistemul unic de apeluri de urgenţă 112, apariţia unor situaţii de urgenţă  generate de ninsorile viscolite sau intensificări ale vântului.                              
Pompierii militari din cadrul Centrului operaţional al ISU Maramureş vor monitoriza, în această perioadă, situaţia fenomenelor meteorologice la nivelul judeţului nostru.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.