Maramureş: Agenţi economici sancţionaţi pentru comercializarea îngrăşămintelor chimice expirate, neomologate sau periculoase

Maramureş: Agenţi economici sancţionaţi pentru comercializarea îngrăşămintelor chimice expirate, neomologate sau periculoase

Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.P.J Maramureş, în colaborare cu specialişti din cadrul Direcţiei fitosanitare Maramureş a efectuat o acţiune la nivel de judeţ pentru prevenirea, identificarea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul produselor de protecţie a plantelor.
Acţiunea a avut drept scop verificarea legalităţii operaţiunilor din domeniul produselor de protecţie a plantelor, segment aflat în strânsă legătură cu protecţia mediului şi a sănătăţii cetăţenilor.

La declanşarea acţiunii s-au vizat, în principal, următoarele aspecte:  prevenirea producerii unor evenimente negative ce aduc atingere sănătăţii populaţiei precum şi factorilor de mediu;îmbunătăţirea capacităţii instituţionale pentru prevenirea, identificarea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi/sau contravenţională la regimul produselor de protecţie a plantelor şi protecţia mediului.
Pe parcursul acţiunii, oamenii legii au verificat şi controlat 40 de agenţi economici înregistraţi la Direcţia fitosanitară teritorială care deţin, produc sau efectuează operaţiuni cu aceste produse.
Astfel, în urma activităţilor desfăşurate au fost constatate următoarele: o infracţiune  prevăzută de O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului şi s-au dispus măsuri de cercetare faţă de o persoană care, a depozitat, în condiţii necorespunzătoare, cantitatea de 3.800 kg de azotat de amoniu (îngrăşământ chimic).
Totodată, a fost indisponibilizată în vederea confiscării cantitatea de peste 11 kg şi 12 l de diverse produse de protecţie a plantelor. Pentru alte nereguli constatate, cu pericol social redus, au fost aplicate 8 sancţiuni, în valoare de 8.000 lei. Exemplu de contravenţii: comercializare de produse de protecţie a plantelor cu termen de garanţie expirat, comercializarea unor produse care nu sunt omologate, nerespectarea regimului substanţelor şi a deşeurilor preparatelor chimice periculoase.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.