Maramureş: Află cum va fi vremea în judeţ

Maramureş: Află cum va fi vremea în judeţ

Valori ale temperaturilor aerului pe parcursul nopţii şi dimineţii:  -18 grade Celsius la Târgu Lăpuş; -16 grade Celsius la Copalnic, Leordina, Fereşti şi Petrova; -15 grade Celsius în Baia Mare, Ardusat şi Iezer; -14 grade Celsius la Cavnic şi Leordina; -13 grade Celsius în Vişeu de Sus, Dragomireşti şi la Sighetu Marmaţiei; -12 grade Celsius în Pasul Gutâi, la Ocna Şugatag, Călineşti şi Văleni; -11 grade Celsius la Borşa.
Vremea, conform prognozei meteorologice, rămâne şi astăzi în judeţul nostru deosebit de rece, geroasă noaptea şi dimineaţa. Cerul va fi variabil.  Vântul va sufla, la moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -8 grade Celsius  şi  -4 grade Celsius, iar cele minime între -20 grade Celsius şi -16 grade Celsius, izolat mai coborâte în zonele depresionare şi vâi, până la -25 grade Celsius. 
În noaptea de 10 spre 11 februarie, în zona Lăpuşului, valoarea temperaturii aerului va depăşi minus 20 grade Celsius. Având în vedere aceste aspecte angajatorii trebuie să respecte prevederile OUG 99/2000, ce face referire la protecţia persoanelor încadrate în muncă  angajatorii sunt obligaţi ca în perioada cu temperaturi negative extreme să asigure salariaţilor măsuri pentru asigurarea condiţiilor microclimaterice la locul de muncă. Acestea vor fi stabilite de către angajator împreună cu reprezentanţii sindicatelor sau reprezentanţii aleşi ai salariaţilor. În perioadele cu temperaturi scăzute extreme angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber: distribuirea de ceai fierbinte, în cantitate de 0,5-1 litru/persoană/schimb; acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator; asigurarea echipamentului individual de protecţie. Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă, în condiţii de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri: asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi scăzute; asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme. 
Termometrele indică: – -18 grade Celsius la Târgu Lăpuş; -16 grade Celsius la Fereşti, Copalnic, Leordina şi Iezer; -15 grade Celsius la Vişeu de Sus şi Sighetu Marmaţiei; -14 grade Celsius în Baia Mare, la Borşa, Cavnic, Săpânţa şi Ardusat; -12 grade la Dragomireşti, Ocna Şugatag, Călineşti, Văleni, Bârsana şi Săpânţa. 
Comitetul judeţean de iarnă recomandă locuitorilor să nu expună la frig şi să evite şederea îndelungată afară. Dacă sunt nevoiţi să o facă atunci trebuie  să se îmbrace adecvat şi să nu iasă din casă fără mănuşi, căciula, fular şi şosete groase (din bumbac sau lână). Încălţămintea trebuie să aibă talpa groasă şi să fie bine căptuşită
.O atenţie deosebită trebuie acordată copiilor şi persoanelor vârstnice care pot prezenta probleme de sănătate şi degerături ale mâinilor şi picioarelor în aceasta perioadă. Persoanele cu  afecţiuni cardio-respiratorii reprezintă o altă categorie care trebuie să se ferească de ger. Expunerea îndelungată la temperaturi extreme negative poate agrava aceste boli. Trecerea bruscă de la ger la căldura poate, de asemenea, favoriza apariţia şocului cardiac sau a accidentului vascular cerebral. Printre bolile provocate sau agravate de frig se mai numără bolile pulmonare şi reumatismul. Nu se recomandă transportarea copiilor pe distanţe lungi în vehicule fără încălzire şi nu trebuie să îi lăsaţi să aştepte sau să îi uitaţi în autovehicule parcate. Temperaturile negative extreme pot cauza persoanelor degerături, hipotermii sau boli respiratorii. Specialiştii în medicină afirmă că organismul uman tinde să-şi menţină o temperatură constantă prin autoreglare, însă cu toate acestea cu cât temperatura mediului este mai scazută, cu atât mai mare este pierderea termică. Dacă la vremea geroasă se adaugă fenomene ca umezeala, vântul sau alţi factori, acest proces creşte exponenţial. În acest context, medicii sfătuiesc populaţia să evite, în perioada cu ger persistent, consumul de băuturi alcoolice şi recomandă o alimentaţie corectă: proteine, legume, fructe, respectiv consumarea de lichide în cantitate suficientă (apă, ceai şi supă caldă). Evitaţi consumul de băuturi alcoolice. Alcoolul provoacă dilatarea vaselor de sânge, ceea ce duce la creşterea circulaţiei la nivelul pielii şi pierderea căldurii extrem de rapid.
Cursa aeriană de pasageri a decolat fără întârziere, în această dimineaţă, de pe Aeroportul Internaţional Baia Mare. Nu a fost nevoie de lucrări pentru dezgheţarea aeronavei. Pista este curată şi uscată, iar vizibilitatea este bună în zonă. Aerul este puţin ceţos.Temperatura aerului indică valoarea de -16 grade Celsius.            
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.