Maramureş: 2 Februarie – Ziua Mondială a Zonelor Umede

Maramureş: 2 Februarie – Ziua Mondială a Zonelor Umede

În fiecare an, începând cu 1997, pe 2 februarie, se sărbătoreşte Ziua Mondială a Zonelor Umede, zi ce marchează semnarea, în anul 1971, a Convenţiei asupra Zonelor Umede, la Ramsar – Iran, cunoscută şi sub numele de Convenţia Ramsar.
Ziua Mondială a Zonelor Umede a fost celebrată mai întâi în 1997. De atunci, agenţii guvernamentale, organizaţii non-guvernamentale şi grupuri comunitare au sărbătorit Ziua Mondială a Zonelor Umede, ocazii în care au întreprins acţiuni de sensibilizare a opiniei publice cu privire la valoarea şi beneficiile zonelor umede cu scopul de a promova conservarea şi utilizarea raţională a acestora. Zonele umede au un nivel ridicat de substanţe nutritive, cuplate cu disponibilitatea de apa pe care o oferă un habitat ideal pentru peşti, amfibieni, moluşte şi insecte. În plus, multe păsări şi mamifere se bazează pe zonele umede pentru hrană, apă, terenuri de reproducere şi adăpost.
Sloganul Zilei Mondiale a Zonelor Umede pentru 2012 este „Zonele umede şi turismul” şi este legat de tema pentru următoarea reuniunine a Conferinţei părţilor la Convenţia de la Ramsar care va avea loc, în luna iulie 2012, în Bucureşti.
Zonele umede în judeţul Maramureş ocupă un loc aparte, unele dintre acestea constituindu-se în habitate prioritare. Dintre acestea exemplificăm:
– Rezervaţii naturale categoria a IV-a IUCN: Lacul Morărenilor, Mlaştina Poiana Brazilor, Tăul Negru etc.
– Situri Natura 2000: Cheile Lăpuşului, Gutâi-Creasta Cocoşului, Munţii Maramureşului, Munţii Rodnei, Tisa Superioară etc.;
– Arii de interes local (declarate prin HCL): Tăurile şi Turbăria de la Hoteni, Mlaştina Dumbrava etc.

Relaţia dintre turism şi zonele umede este totuşi complexă şi uneori contradictorie. Turismul poate avea influenţe negative asupra habitatelor, uneori poluarea zonelor etc. Dar, turismul poate fi, de asemenea, un mecanism inovator pentru conservarea naturii sau un factor de  dezvoltare a mijloacelor de subzistenţă locale.
Turiştii pot juca un rol important în probleme de conservare a naturii în cazul în care conştientizarea problemelor de mediu şi mesajele de conservare sunt o parte a activităţilor lor şi sunt bine administrate. În cadrul acţiunilor de conştientizare publică asupra valorilor zonelor umede şi beneficiilor care rezultă din protecţia şi utilizarea lor durabilă, Agenţia pentru Protecţia Mediului Maramureş organizează, în data de 2 februarie a.c., ora 10,00, la sediul propriu, o masă rotundă pe tema Zilei Mondiale a Zonelor Umede – «Wetlands and Tourism» – «Zonele umede şi turismul».

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.