Manifestare cultural-artistică dedicată Zilei Internaționale a Romilor în Baia Mare

Astăzi, 8 aprilie 2022, în holul Palatului Administrativ din Baia Mare, a avut loc o manifestare cultural- artistică dedicată Zilei Internaţionale a Romilor. Aceasta a fost organizată de Instituția Prefectului- Județul Maramureș, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Fundaţia Hope and Homes for Children şi Liceul de Arte Baia Mare.

Evenimentul a debutat cu intonarea imnului international al romilor de către domnul Nicolae Covaci, urmat de alocuţiunile oficialităţilor prezente.

“Pentru dumneavoastră, azi este o zi specială: ziua în care vă sărbătoriți etnia, valorile, cultura.

Reprezentați o etnie importantă atât la nivel european, cât și național, cu o istorie și o cultură în plină afirmare. De-a lungul istoriei, n-ați fost scutiți de tragedii umanitare uriașe: de la robie, până la deportare, umilințe, sărăcie, marginalizare.

La nivelul județului Maramureș există comunități importante de romi, există exemple de bune-practici în cadrul unor proiecte cu resort social și educațional care au ca public țintă comunitățile de romi. Există exemple de bună-conviețuire inter-etnică în foarte multe localități unde există comunități de romi. Și toate acestea ne bucură.

Azi, este zi de sărbătoare pentru dumneavoastră și mi-e drag felul în care știți să vă țineți sărbătorile, grație filonului artistic extrem de profund pe care îl aveți, grație felului în care știți – prin muzică și dans – să vă exprimați bucuria, durerea, emoția.”, a fost mesajul transmis de prefectul județului Maramureș, Rudolf Ștauder celor prezenți cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor.

Evenimentul a avut ca scop promovarea și premierea exemplelor de bună practică în rândul romilor. La categoria „Exemple de bună practică şi povești de succes în rândul romilor”, au fost premiați liceenii de etnie romă din judeţ, care au avut media generală peste nota 9 în semestrul I al anului școlar 2021-2022, dar şi elevii care au participat la Olimpiada Județeană de Istoria şi Tradiţiile Romilor şi Olimpiada de Limba Romani, şi s-au calificat la faza națională.

Un total de 15 elevi de etnie romă de la liceele din județ au fost premiaţi cu premiu bănesc acordat de Fundaţia Hope and Homes for Children Baia Mare.

De asemenea, au luat cuvântul vicepreședintele Consiliului Judeţean Maramureş- Doru Lazăr, doamna inspector şcolar general, Anca- Minodora Costin- Hendea, doamna Sorina Mihuţ- profesor al Liceului de Arte Baia Mare şi Cristina Moldovan, inspector pe problemele romilor din cadrul Instituției Prefectului- Județul Maramureș.

Evenimentul s-a încheiat cu expoziția de picturi şi accesorii dedicate culturii şi vieții romilor (vernisaj), realizată de elevii claselor a IX- a – Secția Arte Plastice din cadrul Colegiului de Arte Baia Mare.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.