MAE: Ambasade, oficii consulare și institute culturale românești în străinătate organizează evenimente de marcare a Zilei Brâncuși

MAE: Ambasade, oficii consulare și institute culturale românești în străinătate organizează evenimente de marcare a Zilei Brâncuși

 Ministerul Afacerilor Externe salută marcarea, la 19 februarie, a Zilei Brâncuși și precizează că, în acest an, special pentru memoria marelui sculptor, numeroase ambasade, oficii consulare și institute culturale românești în străinătate organizează evenimente de marcare a acestei zile.

Conform unui comunicat de presă remis duminică AGERPRES, anul 2017 are o triplă semnificație pentru promovarea personalității și operei brâncușiene: pe 16 martie comemorăm 60 de ani de la moartea lui Brâncuși, în 2017 și 2018 — anul Centenarului Marii Uniri — marcăm 80 de ani de când sculptorul a lucrat la realizarea ansamblului monumental "Calea Eroilor" de la Târgu Jiu, omagiu adus soldaților români care s-au jertfit pentru realizarea unității de neam și țară în Primul Război Mondial, iar pe 15 iunie se vor împlini 40 ani de la inaugurarea "atelierului lui Brâncuși", reconstituit în 1977, într-o clădire separată lângă Centrul Cultural Pompidou.
"În acest an, special pentru memoria marelui sculptor, numeroase ambasade, oficii consulare și institute culturale românești în străinătate organizează evenimente de marcare a Zilei Brâncuși: proiecții de filme documentare, conferințe, expoziții de fotografie a operei brâncușiene, recitaluri de muzică sau poezie. Evenimentele organizate au ca obiectiv readucerea în atenția publicului larg, a specialiștilor, a iubitorilor de artă și ai României, originalitatea și, în același timp, universalitatea creației brâncușiene, apartenența sa la patrimoniul cultural al umanității", se arată în comunicatul de presă al MAE.
Ziua de 19 februarie a fost proclamată ‘Ziua Brâncuși’ în 2015. Conform legii, cu această ocazie autoritățile centrale și locale pot să organizeze și/sau să sprijine logistic și material manifestări cultural-artistice.
Sculptorul român Constantin Brâncuși, considerat "părintele sculpturii moderne" s-a născut la 19 februarie 1876, în localitatea Hobița din județul Gorj.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.