Lucia Pop, muzeograf: Fotografia vs memoria istoriei (III) – „Priviri” din orașul Baia Mare

Fotografia de astăzi prezintă în prim-plan edificiul care, în anul 1874, adăpostea Casina Hotelului Ştefan. Cunoscut de băimăreni sub numele de „Hotelul mare” (Nagyszálloda), imobilul are un parcurs istoric strâns legat de evenimente de tot felul (economice, culturale, sociale, politice) care interesau întreaga comunitate a orașului, dar și de viața cotidiană a locuitorilor din ultimele decenii ale secolului XIX.

Spre exemplu, în contextul unui avânt cultural, în vara anului 1899, a fost înființată Asociația Muzeală Băimăreană. Aceasta a primit la un moment dat din partea primăriei orașului un spațiu modest, pentru a pune în valoare prin expunere un patrimoniu deja constituit („colecţiile arhaice de vestigii istorice şi de cărţi). În anii următori, cu ajutorul financiar al autorităților locale, spațiul primit a fost adaptat cerințelor de atunci ale expunerii de „obiecte vechi”.

Astfel, la 19 iunie 1904, a avut loc deschiderea festivă a Muzeului Orășenesc Baia Mare, la parterul Hotelului Ștefan. Da, este vorba despre clădirea din fotografia de astăzi. În două încăperi din colțul de nord-vest au fost expuse, spre încântarea băimărenilor în primul rând, artefacte preistorice, obiecte etnografice, produse meșteșugărești, cărți vechi, arme albe și de foc etc. Cu siguranță au fost expuse și fotografii din Baia Mare, care, la fel ca și în zilele noastre, erau plăcute și admirate de publicul vizitator. Acum, cu siguranță ați înțeles insistențele noastre pentru a vă oferi mai multe informații despre edificiul din această imagine.

Valoarea documentară a fotografiei este amplificată de faptul că, pe spatele fotografiei încadrate în passpartout se află ștampila fotografului Ürmösi Sándor, unul dintre primii fotografi autorizați din Baia Mare.

Lucia Pop, muzeograf
Imagine: Zamfir Șomcutean, conservator

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.