În prima jumătate a secolului al XIX-lea (anii 1829-1839), tehnica nouă de redare a imaginii a declanșat conturarea unei vaste documentații imagistice cu incontestabila funcție de memorie a istoriei. Fotografia, căci despre ea este vorba, având calitatea extraordinară de a reda realitatea existentă la un moment dat, a căpătat în scurt timp valențe de „martor al trecutului”, cel puțin egală cu informațiile documentare ale actului scris, pentru anumite perioade (secolele XIX-XX).
Comunitatea băimăreană a fost de timpuriu receptivă la noua invenție astfel încât, prin anii 1850-1860, în orașul nostru s-au făcut primele fotografii realizate, desigur, în tehnica incipientă din acele timpuri.
Primele fotografii au intrat în colecțiile Muzeului orășenesc Baia Mare în anii 1898-1910, reprezentând cele mai vechi imagini din oraș cu o reală importanță documentară. În 29 decembrie 1898, Stoll Gábor , o personalitate binecunoscută băimărenilor de atunci, a donat asociației muzeale două (2) fotografii care se completează una pe alta oferindu-ne o imagine inedită asupra configurației pieței centrale la mijlocul secolului XIX (1850 -1860).
Prima fotografie, încadrată de un passpartout original „adevărat”, redă colțul de nord-est al pieței, un colț comercial deoarece sunt vizibile firmele care funcționau în spațiile de la parterul clădirilor: spre exemplu, firma „Moldovan Kálmán” sau un posibil oficiu poștal din clădirea alăturată. Desigur, veți recunoaște edificiile care astăzi sunt importante monumente istorice.
Lasa un raspuns