LIDERII MONDIALI: Amenințarea "terorismului nuclear evoluează" fără încetare

LIDERII MONDIALI: Amenințarea "terorismului nuclear evoluează" fără încetare

 Cei peste 50 de lideri din întreaga lume reuniți la Washington în jurul președintelui american, Barack Obama, au avertizat vineri în legătură cu amenințarea reprezentată de "terorismul nuclear", care este în "evoluție" constantă, transmite AFP.

"Amenințarea terorismului nuclear și radioactiv rămâne una dintre cele mai mari provocări pentru securitatea mondială, iar amenințarea evoluează fără încetare", au atras atenția acești lideri într-un comunicat final la încheierea Summitului securității nucleare, organizat joi și vineri de Barack Obama.
"Reafirmăm responsabilitatea fundamentală a statelor (…) de a menține în permanență o securitate efectivă a tuturor materialelor nucleare și radioactive, inclusiv a celor utilizate în armele nucleare, și a instalațiilor nucleare sub controlul lor", au menționat liderii mondiali.
"Mai sunt destule de făcut pentru a împiedica organizațiile nestatale să aibă acces la materiale nucleare sau radioactive ce pot fi utilizate cu intenții nefaste", au adăugat ei.
Mai devreme, președintele Barack Obama a atras atenția asupra amenințării unui atac nuclear comis de jihadiști "nebuni" din cadrul grupării Statul Islamic și a cerut o cooperare mai bună la nivel mondial pentru a întări securitatea atomică.
Liderul de la Casa Albă, care își va încheia în ianuarie la doilea mandat, este artizanul celui de-al patrulea Summit al "securității nucleare" pe care l-a înființat în 2010 cu scopul de a încuraja statele să coopereze și să împiedice "teroriștii" să obțină materiale nucleare ori să atace infrastructuri nucleare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.