Duminică este Lăsatul secului și intrăm în Postul Paștelui. Acesta mai este numit și Postul Mare, pentru că este cel mai lung din an, cu o durată de 40 de zile, la care se adaugă și Săptămâna Patimilor. În timpul postului credincioșii nu au voie să mănânce carne, ouă sau lactate.
Postul este asociat de unii cu interdicţiile, dar preoţii îl consideră mai degrabă un motiv de bucurie, pentru că, afirmă ei, în această perioadă credincioşii au ocazia să se apropie de Dumnezeu. Pregătirea pentru post nu constă în renunţarea la anumite alimente, ci mai degrabă la renunţarea la unele obiceiuri.
„De săptămâna viitoare începe Postul Mare, în care ni se cere să ne abținem și să ne reținem de la mâncărurile care altădată sunt libere. Nu Dumnezeu ne cere să postim, postul este un act personal pe care îl faci din dragoste și recunoștință pentru bunătatea lui Dumnezeu față de tine. Tu ca persoană renunți la anumite mâncăruri în perioada asta ca să îți arăți recunoștința față de Dumnezeu”, a arătat preotul Ioan Tomoiagă.
Preoții consideră postul ca fiind o invitație la a te aporpia de Dumnezeu și la căința pentru greșelile făcute de-a lungul anului.
„Măcar acum când Iisus Hristos merge pe Golgota și va pătimi pentru noi să fim și noi solidari, să ne ducem crucea noastră și să ne tăiem din obiceiurile rele și să îl urmăm după puterea fiecăruia”, a mai spus părintele Ioan Tomoiagă.
Pe parcursul Postului Mare creștinii au dezlegare la pește, iar în Săptămâna Mare trebuie să țină post negru. Regimul de post nu se recomandă femeilor însărcinate, copiilor și vârstnicilor.
Lasa un raspuns