EVENIMENT: Lăsatul secului, sărbătorit de Universitatea ”Babeş-Bolyai” din Cluj

EVENIMENT: Lăsatul secului, sărbătorit de Universitatea ”Babeş-Bolyai” din Cluj

 Un eveniment deosebit va fi găzduit mâine seară de Universitatea  ”Babeş-Bolyai” din Cluj. Strudenții și masteranzii, alături de invitaţi speciali vor retrăi obieceiurile vechi din Maramureş. Aceștia vor organiza o petrecere cu specific maramureșean ca să sărbătorească Lăsatul secului.

Un eveniment similar a avut loc săptămâna trecută la Universitatea  ”Babeş-Bolyai”, extensia Sighetu Marmaţiei. Deși evenimentul a fost o premieră pentru instituția sigheteană, peste 500  de persoane au cântat și au dansat în curtea universității. Mai multe ansambluri din zona Maramureșului, dar și invitați din alte zone au pus în scenă timp de câteva ore cântece tradiționale. Mâine petrecerea cu aceeași temă va fi organizată și la Cluj.
 “Noi avem în data de 12 martie Lăsatul secului la Cluj și am zis să îl facem mai întâi aici. La Cluj îl facem la un restaurant, dar în timpul verii facem foarte multe activități în gospodăria maramureșeană din Muzeul satului din Cluj. Acolo vor participa frații Petreuș, Ștefan și Andrei, și am chemat ansamblul de peste Tisa. Va fi o petrecere mai restânsă decât aici, pentru că este într-un local”, a arătat Nicolae Hodor, fost director al Universităţii ”Babeş-Bolyai”, extensia Sighetu Marmaţiei.
Evenimentul a fost un succes pentru universitatea sigheteană, zeci de studenți și masteranzi îmbăcați în costum popular reînviind tradițiile maramureșene specifice acestei perioade. La același lucru se așteaptă organizatorii și la petrecerea de Lăsatul secului din Cluj, mai ales că este ultima zi dinaintea începerii Postului Paștelui.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.