Lămuririle ministrului Sorina Pintea: cine avizează înființarea substațiilor de ambulanță

 În urma protestul iniţiat de primarul oraşului Ulmeni în data de 15 aprilie, Ministerul Sănătății a arătat că înfiinţarea substaţiilor de ambulanţă nu se avizează la Ministerul Sănătăţii, ci de către   Comisia interministerială pentru suport tehnic din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit Ministerului Sănătății, decizile comisiei nu pot fi influenţate de Ministerul Sănătăţii, ele se iau în urma analizării obiective a solicitărilor şi a realităţilor existente în teritoriu, astfel încât înfiinţarea unor noi substaţii de ambulantă să fie justificată din punct de vedere al nevoilor de servicii medicale de urgenţă în zonele pe care le deservesc.

“Aprobarea unei substaţii de ambulanță nu ţine de ministrul Sănătăţii, iar Ministerul Sănătăţii are doar doi membri în comisia care avizează înfiinţarea acestora. Aşa cum ştiţi, colaborez cu autorităţile locale pentru a creşte calitatea serviciilor medicale din zonele pe care aceştia le reprezintă şi investim foarte mult anul acesta în sănătate, fără să ţinem cont de culoarea politică. Pentru că, aşa cum am mai spus, sănătatea nu are culoare politică. Este regretabil că domnul primar din Ulmeni a ales această modalitate de a face campanie electorală. Probabil îşi imaginează că victimizarea îi va aduce aprecierea comunităţii şi, implicit, capital politic”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Potrivit ministrului Sănătății în anul 2015 s-au transmis către Ministerul Sănătăţii două solicitari pentru înfiinţarea unei substaţii de ambulanţă în Ulmeni, care să asigure asistenţa medicală de urgentă pentru locuitorii oraşului şi zonele rurale limitrofe. Ambele solicitări au fost direcţionate către Comisia interministerială pentru suport tehnic din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care nu a aprobat solicitările. Având în vedere faptul că pentru rezolvarea cazurilor din localitatea Ulmeni, echipajul de prim ajutor Fărcaşa poate interveni în acestă zonă, media cazurilor fiind de doar 3 cazuri/24 ore/echipaj,  activitatea echipajului ar fi fost la un nivel de intensitate sub mediu. Ministerul Sănătății face precizarea că din anul 2015 şi până în prezent nu a mai fost transmisă o altă solicitare pentru înfiinţarea unei substaţii de ambulanţă în localitatea Ulmeni.

De asemenea, ministrul Sănătății menţionează că nu a fost aprobată înfiinţarea unei substaţii de ambulanţă în localitatea Ariniş, astfel încât motivarea gestului iniţiat de primarul din Ulmeni, Lucian Morar, din scrisoarea de protest transmisă către Ministerul Sănătăţii în data de 16 aprilie 2019,  la o zi după demararea acţiunilor sale, nu este reală – spune Sorina Pintea.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.